Gyakori kérdések

Mikor, hol, mennyit? Dubai városnézés vagy vakáció

2016. Már. 1.

A leendő utasokkal való beszélgetés során szinte azonnal felteszik a kérdést: mikor, hol, mennyit? A mikor természetesen a melyik hónapot jelenti, a hol a város melyik pontját ajánljuk, a mennyit pedig Dubaiban eltöltött időre utal.

1. Mikor utazzunk Dubaiba?
Talán az elsőre a legegyszerűbb válaszolni. Októbertől májusig javasoljuk mi az utazást. Akit lehet, a nyári időszakról lebeszélünk két ok miatt. Az egyik a már-már kibírhatatlan hőség, a másik pedig a Ramadán, ami az alatt az egy hónap alatt alaposan felforgatja a város életét. Júliusban, augusztusban nem ritka, hogy a hőmérő higanyszála csipkedi az 50-es osztást, ami a klimatizált hotelszobából nézve nem annyira brutális, de ha az ember kilép az ajtón, akkor úgy orrba vágja a meleg, hogy alig tér magához. Én azt szoktam mondani, olyan a Napra kimenni, mintha a karomat „simogatnák” egy vasalóval.
Persze azt is tudom, hogy az egyiptomi nyárhoz, a török vakációhoz szokott honfitársaink nem rettennek vissza a forróság emlegetésétől, mégis, ha valaki megteheti, hogy csúsztasson a nyaraláson, inkább a már említett időszakban keresse fel Dubait.

2. Hol szálljunk meg – jön a következő kérdés, miután megegyeztünk abban, hogy a család inkább az őszi vagy tavaszi szünetben látogat az Emirátusok legnagyobb városába. A belváros megjelölés itt egy kicsit félrevezető, sok helyen a régi városrészt Bur Dubait vagy Deirát jelölik ezzel a kifejezéssel. Valójában nincs igazi központja Dubainak, olyan, mint a legtöbb európai nagyvárosnak. Downtown persze létezik, amióta kiépült a Burj Khalifa környéke, azóta ez hívják Dubaiban belvárosnak – ami azért egy kicsit csalóka.
Na, de hol foglaljunk szállást az utasainknak? – A dubaiprogramok.com praxisában három terület a jellemző.

Az Emirates Mall vagyis a „sípályás” bevásárlóközpont környéke (Al Barsha) azért kedvelt, mert közel van a Mall, nincs messze a metró, és a 3 csillagostól az 5 csillagos hotelig széles a kínálat. Nem mellesleg, innét közel elérhető a Burj al Arab melletti szabad strand, ha pedig valaki amolyan „bibionés” beachre vágyik, akkor taxival kb 15 perc alatt eléri a Jumeirah Walk melletti, minden igényt kielégítő strandot.

A másik kedvelt célpont a Marina és annak környéke. Gyorsan hozzá is teszem, hogy itt az árak is magasabbak, hisz az egyik top városrészben a szállodai szolgáltatásokat is meg kell fizetni. Az összes hotelhez sétányira van a tengerpart, aki pedig hajlandó a borsos árat is kifizetni, akkor olyan szállodában töltheti el a vakációt, amely saját tengerparti szakasszal is rendelkezik. A legtöbben azért beérik a Marina valamelyik 4 csillagos hoteljével, ahol van medence, lehet napozni, egy kellemes koktél meginni, hogy aztán akár délután a nyakukba vegyék a várost. Apropó, alkohol. Nem kézenfekvő, hogy minden hotelben lehet kapni alkoholt, van, ahol egyáltalán nincs, és ez, ha nem tájékozódnak előre az utasok, bizony kellemetlen meglepetés lehet, ha mondjuk, a vacsora után jól esne egy pohár bor.

A harmadik kedvelt városrész, a már említett Bur Dubai. Itt legfőképp a kedvező árakat tudjuk kiemelni, ami lássuk be, sokaknál fontos szempont. Legfőképp akkor, ha nem a medencében akarja lógatni egész nap a lábát, csak arra kell a hotel, hogy aludjon egy jót, a nap egészét úgysem ott tölti.

Persze a luxushotelek sem maradnak ki a szórásból, de azért mégsem az a jellemző, hogy az 5 csillagos hotelekben tolonganak magyar honfitársaink, ahol a szezonban egy éjszakáért gondolkodás nélkül elkérnek 150-200 ezer forintot.

3. A harmadik kérdés, hogy mennyi időre érkezzünk Dubaiba?
A három napos úgynevezett városlátogatásról mindenkit lebeszélünk. Ahhoz túl messze van Dubai – még az öt órás repülőút ellenére sincs a szomszédban –, azért a repülőjegy sem két forint, de a nyomós érv mégis csak az, hogy túl sok a látnivaló, az élmény ahhoz, hogy bele lehessen sűríteni 2-3 napba. Hogy mi a helyzet az öt napos programmal? Valamivel jobb a helyzet, de ebbe sem fér bele minden, a kikapcsolódás, a városnézés, a kirándulás és a feltöltődés. Ezért, aki csak teheti, ne számoljon hét napnál kevesebbel, ha Dubait veszi célpontul. És higgyék el, az egy hét után is azt fogják érezni, kellett volna még pár nap…

Pin It on Pinterest

Share This