Gyakori kérdések

Mit szabad és mit nem Ramadán alatt a nem muzulmán látogatóknak?

2017. máj. 29.

10 dolog, praktikus információ – kérdés-válasz – a Ramadánról, ha muzulmán országba látogatsz a legnagyobb ünnepük idején.
A világon közel 1,6 milliárd muzulmán ember böjtöl 30 napon át – a muzulmán naptár legszentebb hónapja a Ramadán.
Íme egy rövid lista – Ramadán etikett – a nem muzulmán látogatóknak ill. hosszabb ideig kint tartózkodóknak Ramadán idejére:

1. Ehetek-e előttük? – rövid válasz: nem. Nem illik a napkeltétől napnyugtáig böjtölő ember előtt enni.
2. Szervezhetek-e a munkaebédet? – ezen időszak alatt illendő az ilyesmit elkerülni. Ha nem lehet, nézzük el ahogy az ebéd mellett úgy ülnek majd a böjtölők, mint a vegetáriánus a cigánypecsenye előtt.
3. Nekem is velük kell böjtölnöm? – nem szükséges, bár meg lehet próbálni, hogy milyen érzés. De még a legjobb muzulmán barát sem fog megsértődni, ha nem böjtölsz vele együtt.
4. Elmehetek az iftárra? – miazhogy! A böjtölők napnyugta után ehetnek, az Iftár nagy közösségi étkezés, gyakran hivatalosak nem rá muzulmán barátok, ismerősök is, éttermekben is lehet rendelni.
5. Mikor is kezdődik a Ramadán? – nem csoda, ha pl. a keresztény ember nem tudja, hiszen a muzulmán naptár Holdnaptár, így minden évben máskor van – idén május 27 és június 25 között. De van, hogy épp szeptemberre esik.
6. És pontosan hogy számítják a Holdnaptárt? – meglehetősen tradicionálisan – a Holdat figyelik. De van erre mobilos applikáció is napjainkban.
7. De azért egy kávét meg lehet inni együtt? – nem, sem inni, sem enni nem szabad napközben.
8. És miért állnak tőlünk olyan messze ilyenkor muzulmán ismerőseink? – van egy természetesen dolog, a szájszag. Mivel inni-enni nem lehet, ezért lehetséges, hogy muzulmán barátaink – udvariasságból távolabb állnak tőlünk e hónapban.
9. Hogyan lehet megemlékezni az ünnepről? – a Ramadan Mubarak kb. annyit tesz: Boldog Ramadánt. Barátok, kollégák, ismerősök kedves gesztusnak élik meg az efféle köszöntést.
10. .. és mit nem illik mondani? – ne mondjuk a böjtölőnek, hogy “nekem sem kéne ennem”, ” le kéne dobnom pár kilót” mert a Ramadán nem erről szól. A 30 nap testi-szellemi lelki megújulást hoz a muzulmán hívő számára… és pont általában hízni szoktak ezidő alatt, hiszen csak este – és akkor nyilván sokat – ehetnek és esznek.

(Forrás: cnn.com)

[yuzo_related]


Abu Dhabi városnézés

Ferrari World Park Abu Dhabi

Élményautózás Yas Marinán (F1 pálya)

Sivatagi autózás (Abu Dhabiból)

Louvre Abu Dhabi (2015. év végétől)

még több hamarosan...


Muscat városnézés

Musandam – hajókirándulás

Jebel Shams – az „arab Grand Canyon”

Wadi Dharbat – mesés hegyvidék

Búvárkodás Ománban

még több hamarosan...


Sand X - homokszánnal a sivatagban

Sivatagi túra

Buggyval a homokdűnék között

Quaddal a sivatagban / off road pályán

Terepjárós barangolás Liwában (8 nap)

még több hamarosan...

Pin It on Pinterest

Share This