Hírek, érdekességek

Ramadán és Iftár

2017. máj. 17.

Nemsokára kezdődik a Ramadán, az iszlám szent hónapja, amikor a muszlimok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek: 2017-ben május 27-től június 25-ig tart. Napközben nyilvános helyen ilyenkor nem lehet enni, inni és dohányozni. Az éttermek kb. este 6 óráig zárva vannak – ide kattintva érhető el a böjt alatt nyitva tartó éttermek nyitvatartási idővel együtt. Naplemente után a böjtöt felfüggesztik és legtöbben ún. iftár vacsorán vesznek részt.
Az iftár egyben sokaknak egy ünnepi alkalom családokkal, barátokkal – ide gyakran nem muszlim hívőket is elhívnak. Ha meghívást kapunk egy iftár vacsorára, ne habozzunk, fogadjuk el, persze néhány alapszabályt be kell tartani: nincs alkohol és nincs disznóhús. Bár egyre kevesebb muszlim hívő eszik kizárólag halal ételeket (az iszlám megengedett ételei), jó tudni, hogy a tengeri ételek és a hal mindig halal, tehát megengedett a muzulmán ember számára. A vacsorán általános valamilyen vegetáriánus előétel, mint például a francia quiche, mini pizza vagy bármilyen harapnivaló hús nélkül. Előfordul, hogy az iftar nem teljes étkezés, hanem valamilyen desszert: süti, mini- vagy sajttorta, de a datolya is kiváló fogás. A datolya ráadásul hagyományos étel Ramadán alatt, gyakran kerül az iftár alkalmával az asztalra. Ha nem muszlim hívőt hívnak iftár vacsorára, sok esetben még naplemente előtt felkínálják a vacsorát, de legjobb ilyenkor udvariasan elutasítani ill. megvárni amíg a többiek is ehetnek. Magrib ima után – azaz a kötelező öt imából a negyedik, melyet napnyugtakor gyakorolnak – minden hívő megérkezik a vacsorára, mely előtt magukban rövid imát mondanak. Leggyakrabban datolyával indítanak, aztán büfé-jellegű a vacsora. Az étkezés után a legtöbb család együtt marad, tea és gyümölcs mellett még beszélgetni egy kicsit. Az iftár után illő a házigazdától ‘Happy Ramadan’ vagy ‘Ramadan Mubarak’ (arabul: Boldog Ramadán!) köszöntéssel búcsúzni. (Forrás: http://www.anothervoice.info/blog, képek: wikipedia)

[yuzo_related]

Nemsokára kezdődik a Ramadán, az iszlám szent hónapja, amikor a muszlimok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek, 2016-ban június 6-tól július 5-ig tart. Napközben nyilvános helyen ilyenkor nem lehet enni, inni és dohányozni. Az éttermek kb. este 6 óráig zárva vannak. De naplemente után a böjtöt felfüggesztik és legtöbben ún. iftár vacsorán vesznek részt.
Az iftár egyben sokaknak egy ünnepi alkalom családokkal, barátokkal – ide gyakran nem muszlim hívőket is elhívnak. Ha meghívást kapunk egy iftár vacsorára, ne habozzunk, fogadjuk el, persze néhány alapszabályt be kell tartani: nincs alkohol és nincs disznóhús. Bár egyre kevesebb muszlim hívő eszik kizárólag halal ételeket (az iszlám megengedett ételei), jó tudni, hogy a tengeri ételek és a hal mindig halal, tehát megengedett a muzulmán számára. Általános valamilyen vegetáriánus előétel, mint például a francia quiche, mini pizza vagy bármilyen harapnivaló hús nélkül. Előfordul, hogy az iftar nem teljes étkezés, hanem valamilyen desszert: süti, mini- vagy sajttorta, de a datolya is kiváló fogás. A datolya ráadásul hagyományos étel Ramadán alatt, gyakran kerül az iftár alkalmával az asztalra. Ha nem muszlim hívőt hívnak iftár vacsorára, sok esetben még naplemente előtt felkínálják a vacsorát, de legjobb ilyenkor udvariasan elutasítani ill. megvárni amíg a többiek is ehetnek. Magrib ima után – azaz a kötelező öt imából a negyedik, melyet napnyugtakor gyakorolnak – minden hívő megérkezik a vacsorára, mely előtt magukban rövid imát mondanak. Leggyakrabban datolyával kezdődik a vacsora, aztán büfé-jellegű a vacsora. Az étkezés után a legtöbb család együtt marad, tea és gyümölcs mellett még beszélgetni egy kicsit. Az iftár vacsora után illő a házigazdától ‘Happy Ramadan’ vagy ‘Ramadan Mubarak’ (arabul) köszöntéssel búcsúzni. (Forrás: http://www.anothervoice.info/blog, képek: wikipedia)

 

Pin It on Pinterest

Share This