A Ramadán utáni ünnep: Eid al Fitr

2022. ápr. 21.

A böjt megtörésének ünnepe, ez Eid-Al-Fitr, az iszlám világban meghatározó nap, ugyanis a Ramadán végét jelenti, amely a Ramadánt követő Savvál hónap első három napjára esik. Ezen a napon nagy lakomákat rendeznek minden muzulmán országban – a háromnapos ünnep 2022-ben április 30 és május 4 között lesz.

Az iszlám holdnaptár szerint akkor végződik a Ramadán, amikor a Hold teljesen eltűnik. Ennek megfigyelésére külön bizottság működik, mely a modern korban minden létező csatornán bejelenti, mikor is kezdődik a muzulmán vallás egyik legfontosabb ünnepe.

Amikor ez megtörténik, elkezdődik a böjt megtörésének ünnepe, melynek jellegzetessége az ünnepi khutba (szentbeszéd, mint pénteken), az ima előtt 7 takbír (Allahu akbar), és a közös étkezések (gyakran a mecsetekben tálalják fel az ételt). Ez az ünnep az áldozati ünneppel együtt a muszlimok számára olyan jelentőségű, mint a keresztényeknek a húsvét és a karácsony. Ahogy a Ramadán alatt is, az Eid alatt is nagyon fontos az adakozás, az ún. zakat.

De nemcsak a vallásról szól az ünnep, ilyenkor kezdődnek a nagy nyári fesztiválok, rengeteg program várja a családokat és kifejezetten a gyerekekre is gondolnak, a Marinán, az Emirates Mall-ban és minden nagyobb bevásárlóközpontban érdemes ilyenkor érdeklődni, nyitott szemmel járni.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Legyen szó szezonális akcióról, látnivalóról vagy kedvező hotel ajánlatról, legyél mindig naprakész! Kedvezményes ajánlatokért iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatkezelési hozzájárulás

Sikeresen feliratkoztál