A Ramadán utáni ünnep: Eid al Fitr

2022. Apr. 21.

A böjt megtörésének ünnepe, ez Eid-Al-Fitr, az iszlám világban meghatározó nap, ugyanis a Ramadán végét jelenti, amely a Ramadánt követő Savvál hónap első három napjára esik. Ezen a napon nagy lakomákat rendeznek minden muzulmán országban – a háromnapos ünnep 2022-ben április 30 és május 4 között lesz.

Az iszlám holdnaptár szerint akkor végződik a Ramadán, amikor a Hold teljesen eltűnik. Ennek megfigyelésére külön bizottság működik, mely a modern korban minden létező csatornán bejelenti, mikor is kezdődik a muzulmán vallás egyik legfontosabb ünnepe.

Amikor ez megtörténik, elkezdődik a böjt megtörésének ünnepe, melynek jellegzetessége az ünnepi khutba (szentbeszéd, mint pénteken), az ima előtt 7 takbír (Allahu akbar), és a közös étkezések (gyakran a mecsetekben tálalják fel az ételt). Ez az ünnep az áldozati ünneppel együtt a muszlimok számára olyan jelentőségű, mint a keresztényeknek a húsvét és a karácsony. Ahogy a Ramadán alatt is, az Eid alatt is nagyon fontos az adakozás, az ún. zakat.

De nemcsak a vallásról szól az ünnep, ilyenkor kezdődnek a nagy nyári fesztiválok, rengeteg program várja a családokat és kifejezetten a gyerekekre is gondolnak, a Marinán, az Emirates Mall-ban és minden nagyobb bevásárlóközpontban érdemes ilyenkor érdeklődni, nyitott szemmel járni.