Abu Dhabi

Rövid történelmi áttekintés

A várost a Yas törzs alapította 1761-ben – számos földrajzi név őrzi az ősök nevét, pl. Yas sziget a városban, Yas Forma 1-es pálya, Sir Bani Yas sziget. Abu-Dhabi történelmét a 19. század folyamán a szomszédos törzsekkel folytatott hadakozás jellemezte, a 20. század elején mindössze 6000 lakosa volt. A brit befolyás növekedésével indult meg a kereskedelem, központtá nőtte ki magát, a helyi gyöngyhalászat is jelentős volt.

1958-ben felfedezték a közelben rejlő hatalmas kőolajmezőket, amelyeknek 1962-ben megindult kitermelése rendkívül gazdaggá tette az emírséget, és magát a várost is. A kezdeti időkben az életszínvonal még csak lassú ütemben emelkedett, az 1966-ban trónra került Zayed uralkodása alatt azonban megindult Abu-Dhabi rohamléptékű felvirágzása. A kőolaj-kitermelésből befolyó jövedelemnek köszönhetően az 1966-ban még csak 20 ezres lakosú városkából a 20. század utolsó negyedében kiépült a ma ismert, korszerű infrastruktúrájú Abu-Dhabi, a térség egyik ipari-gazdasági központja, saját nemzetközi repülőtérrel.

1971-ig a britek kivonták csapataikat a térségből, és Abu-Dhabi 1971 decemberében az immár független Egyesült Arab Emírségek fővárosa lett.  

Ahogy mi látjuk Abu Dhabi leghíresebb látnivalóját!

Korábban már született egy blogjegyzés, ahogy mi találkoztunk a mecsettel.
és íme egy videó róla:

Városnézéseink alkalmával két lehetőség közül választhatnak utasaink.

  • Modern Abu Dhabi városnézésen a mecsetben kezdünk, megcsodáljuk a 2019 márciusában megnyitott Nemzet Palotáját (Qasr al Watan) és az Emirates Palace-ban egy aranyporos cappuccinora látjuk vendégül utasainkat.
  • Kulturális városnézésünkön a mecset után a Louvre kincseit tekintjük meg és a Heritage village-ben az ország történelmét és hagyományait ismerhetjük meg jobban.

A városban az egész család megtalálja a neki való szórakoztató élményét: három akár több napra elegendő programmal bíró parkba látogathatnak el a turisták:

  • Yas Waterworld: vízi vidámpark, mely már egészen kicsi gyerekkel is élvezhető.
  • Warner Brother Park: Batman, Pókember, Csőrike és Szilveszter várja a gyerekeket vagy a lélekben gyerek felnőtteket.
  • Ferrari World Park: számtalan nagydíjjal – nem érdemtelenül – kitüntetett élménypark, a világ leggyorsabb és legmagasabb hullámvasútjával és megannyi látnivalóval a benzingőz szerelmeseinek a Yas Marina, a Forma1-es pálya szomszédságában!

? Vásárolja meg nálunk a fenti parkokba szóló belépőjegyeit kedvezményesen! ?

Abu Dhabi nemcsak egy város, hanem a vele megegyező nevű Emirátus is. Az Emirátusban található az oázisváros, Al Ain, ahová szintén szervezünk egynapos kirándulást leendő utasaink számára.

Abu Dhabiban több világhíres filmet forgattak, többek között a Halálos iramban 7 ikonikus jeleneteit az Emirates Palace előtt ill. az egyik Star Wars filmet részben itt vették fel. Foci világkupa meccset, rangos repülőshow-kat, többek között a Red Bull Air Race-t számos alkalommal rendezték már meg a városban, de F1 rajongók bizonyára pontosan tudják, hogy 2009 óta része a Yas Marina pálya a száguldó cirkusz, a Forma1 naptárának.

Abu Dhabi Louvre F1 Yas Marina