Expo Dubai - a világ legnagyobb show-ja!

A tavaly a Covid miatt elhalasztott világkiállítás október 1-én kezdődik és fél éven át tart
💡 Mit lehet már most tudni?

 

190 országot várnak a rendezők Dubaiba, hogy mindegyik megmutassa kultúráját és sokszínűségét. A 6 hónapos nyitva tartás alatt 25 millió látogatóra számítanak a világ minden tájáról. A résztvevő nemzetek saját pavilonjaikban mutatkozhatnak be. Három fő témája lesz a világkiállításnak: fenntarthatóság, mobilitás és lehetőségek – az ezeket bemutató területeket fogják körbejárni az országok. Jelenleg csak a “Terra” – a fenntarthatósági nagy pavilon van nyitva a nagyközönségnek is. A látogatók egy virtuális időutazáson vehetnek részt, ahol a változás, mint az élet természetes része – kerül bemutatásra.

A Világkiállítások története 1851-re nyúlik vissza, amikor is az elsőt Londonban rendezték meg. A világkiállítás vagy más néven Expo – angolul Expo (‘exposition’) – gazdasági és kulturális jelentősége a Foci-EB/Vb-kkel és az olimpiával vetekszik. Hatásossága vitatott, bár vannak tanulmányok melyek a létjogosultságát alátámasztják, hogy jelentős jövedelemre tehet szert egy-egy bemutatkozó ország. Utóhatása is érdekes, mivel például a párizsi Eiffel-torony is az 1889-as világkiállításra készült, és mint az ilyen létesítményeket, a kiállítás után Párizsban is javasolták, hogy bontsák le az Eiffel-tornyot. Ma már elképzelhetetlen Párizs enélkül a jelkép nélkül. 1995-ben ill. 1996-ban Magyarországon, Budapesten is volt terven Világkiállítás – épületek el is készültek erre a célra – de végül pénzhiány miatt elmaradt.

Expo Dubai

Praktikus információk

Jegyeket július 18-ától tervezik értékesíteni a világ minden táján ill. 2400 viszonteladón keresztül. 18 év alatti diákok és 60 év felettiek ingyen látogathatják a pavilonokat és a rendezvényeket. Napi 60 élő eseményre számítanak zene, tánc és művészet területén.