Expo Dubai - a világ legnagyobb show-ja!

A tavaly a Covid miatt elhalasztott világkiállítás október 1-én megnyitotta kapuit és egészen fél éven át tart
💡 Mit lehet tudni róla?

191 országot vonultatnak fel a rendezők az EXPO DUBAI 2020 elnevezésű világkiállításon, hogy mindegyik náció megmutathassa kultúráját és okszínűségét – élő műsor, bemutató segítéségével. A 6 hónapos nyitva tartás alatt 25 millió látogatóra számítanak a világ minden tájáról. A résztvevő nemzetek saját pavilonjaikban mutatkozhatnak be. Három fő témája van a világkiállításnak: fenntarthatóság (a Terra pavilonban), mobilitás és lehetőségek – és az előbbi témákat bemutató területeket ölelik körbe az országok.

A Világkiállítások története 1851-re nyúlik vissza, amikor is az elsőt Londonban rendezték meg. A világkiállítás vagy más néven Expo – angolul Expo (‘exposition’) – gazdasági és kulturális jelentősége a Foci-EB/Vb-kkel és az olimpiával vetekszik. Hatásossága vitatott, bár vannak tanulmányok melyek a létjogosultságát alátámasztják, hogy jelentős jövedelemre tehet szert egy-egy bemutatkozó ország. Utóhatása is érdekes, mivel például a párizsi Eiffel-torony is az 1889-as világkiállításra készült, és mint az ilyen létesítményeket, a kiállítás után Párizsban is javasolták, hogy bontsák le az Eiffel-tornyot. Ma már elképzelhetetlen Párizs enélkül a jelkép nélkül. 1995-ben ill. 1996-ban Magyarországon, Budapesten is volt terven Világkiállítás – épületek el is készültek erre a célra – de végül pénzhiány miatt elmaradt.

Kolleganőnk, Ványi Móni a nyitás utáni napon látogatta meg a világkiállítást, íme az ő tapasztalatai:

– Hogyan lehet a világkiállításra bejutni?

– A bejutáshoz egy 48 óránál nem régebbi PCR-teszt vagy oltási igazolvány szükséges (oltási iratok). A magyar kártyát is elfogadták. Emirates utasok a jegy mellé tudnak kapnak egy ingyenjegyet. A napijegy 95 dirhamos áron kapható. 18 év alatt és 60 felett ill. mozgáskorlátozottaknak ingyenes a belépés.

– Az országok pavilonjain kívül milyen központi elemei vannak a kiállításnak?

– A Terra pavilon a fenntarthatóságról szól, de a régmúlt idők is bemutatásra kerülnek. Igazán szép a már a bevezető rész is – valós méretű állat-installációk vannak kiállítva az arab gazellától az elenfánton át a tevéig. A régi Dubai ránk maradt emlékei után egy időszalag segítségével mutatják be az emberek és természet, az eszközök fejlettségét. A fizika alapelveit demonstráló hatalmas, interaktív bemutatóeszközöket a gyerekek is kipróbálhatják. Az erdő majd később az óceán alatti élet is teret kapott, látványos, modern, megkapó szekció szól a Föld levegőjét biztosító fákról és környezetéről. Ugyanakkor a fogyasztás és annak veszélyei, a túlzás, a pazarlás is bemutatásra kerül. Mindezt érdekes látni Dubaiban, a “vásárlás Mekkájában”, ahol a vásárlás, fogyasztás alap tevékenysége az embereknek – lásd hatalmas bevásárlóközpontok.

– Mi tetszett ebben a részben különösen?

– A kiállítás egy területén kérdések vannak a képernyőkön, melyeket a látogatók válaszolnak meg – olyan például, hogy mit szeretnél jobban? Megtalálni az igaz szerelmet vagy találni 10 millió dollárt egy táskában. Az éppen aktuális válaszokról készült összesítő is megtalálható – igencsak tanulságos…


Az országok pavilonjai hogy tetszettek?

– Hatalmas területen számos gyönyörű és látványos pavilon van, többek között a magyar is. Elfogultság nélkül állítom, a miénk kívül-belül nagyon igényes, sőt mosdó is van, ami így a kiállítás kezdetén igenis fontos, mert nem mindenhol van még minden nyitva és pl. vizet is sok keresgélés után tudtunk csak venni. Ami az országokat illeti, Kambodzsa és Kolumbia volt a kedvencem. Ugyanakkor van még jónéhány pavilon, ami nem volt nyitva.

💡Tippem utasaink számára, hogy ha finom kávét szeretnétek, a kolumbiai pavilonba pihenjetek meg, ott a Juan Valdez kávézó, ahol isteni a ☕

 A kiállítás weboldala

Az Expo Dubai 2020 pavilonjai