Érdekességek Dubairól

2021. aug. 21.

Dubairól elég sok pletyka és tévhit él az emberek fejében. Összeszedtünk néhány fontos, érdekes dolgot a városról. Íme:

Talán napokig nem, de hosszan sorolhatnánk azokat a legeket, melyek megtalálhatóak a városban. De ami talán a legnagyobb nyilvánosságot kapta és érdekes volt az építkezés befejezése is, hogy itt áll a világ legmagasabb épülete, a Burj Khalifa. A 828 méter magas tornyot 2010. január 4-én adták át. Alaprajza a pókliliomra hasonlít, de iszlám jegyeket is tartalmaz, legmagasabb pontja 1,2 méter kilengéssel bír. Nemcsak a legmagasabb épület rekorddal rendelkezik az épület, hanem tovább 14 leggel is, többek között a leggyorsabb lift, a legmagasabban lévő uszoda, mecset, étterem és szórakozóhely… továbbá a  legtöbb emelet egy épületben – szám szerint 163! Összehasonlításul, Magyarország legmagasabb épülete a lakiteleki adótorony, a maga 314 méteres magasságával.

Az európai és amerikai hetirendhez képest Dubaiban péntek már hétvége, egész pontosan péntek és szombat náluk a hétvége. Nem is nagyon illik zavarni pénteken muszlim embert, hiszen akkor szinte biztosan mecsetbe megy. Érdekes abba is belegondolni, hogy a keresztény ember általában vasárnap, a zsidó szombaton, a muszlim ember pedig általában pénteken, vagy akkor is mecsetben imádkozik. Ugyanakkor az egész muzulmán térségben nem péntek-szombat a hétvége, mert vannak olyan környékbeli országok, ahol azzal a céllal, hogy jobban illeszkedjenek a nemzetközi pénzügyi piacokhoz, már szombat-vasárnapra tették a hétvégét.

India, Banglades, Pakisztán – ezek a főbb országok, ahonnan a külföldiek érkeznek – többnyire munka céljából – és többnyire Dubaiba. Mondhatjuk azt is, hogy ők építették a várost metropolisszá, hiszen a rengeteg építkezés és munkaórák milliói hazai lakosokkal igazán bajos lett volna ennyi idő alatt. Jelenleg 88% körül van a külföldiek aránya az országban, tehát kicsit több, mint 10 % a helyi lakos. Az Emirátusok lakossága jelenleg közel 10 millió – így még beszédesebb, hogy ebből 8,8 millió a külföldi. A fővárosban a teljes lakosság 46%-a él. A nemek aránya közel 70% férfi/30% nő. Állampolgárrá sem könnyű válni, legalább 20 éve kell már a városban élni annak, aki állampolgárságért folyamodhat.

Elméletileg egy szobában sem lehet lakni házasság előtt egy párnak. Nyilván, a valóságban egy hotel bejelenkezésénél nem fognak házassági anyakönyvi kivonatot kérni senkitől sem, de ez a törvény, melyet a látogatóknak tisztelni kell. Természetesen, családtagok lakhatnak együtt, de jobb a fentieket észbe vésni az utazás előtt. Az utcán is tartózkodni kell mindenféle testi kapcsolattól, tilos a kézen fogva járás, az ölelés és a csók is.

Talán az sem evidencia már, hogy a muzulmánok vallási okokból nem esznek disznót és nem fogyaszhatnak alkoholt sem. Ezért csak nem-muzulmánok vásárolhatnak alkoholt az Emirátusokban vagy fogyaszthatnak a hotelekben. Fontos, hogy közterületen nem-muzulmánoknak is tilos inni vagy alkoholos befolyáltságúnak feltűnni. Amennyiben letelepedési engedéllyel rendelkező szeretne otthon italt tartani, azért is engedélyt kell kérnie. Ennek alsó korhatára 21 év. Akár súlyos büntetésre is számíthat az, aki ennek az engedélynek híjján tart otthon alkoholt.

Ferrari FF, Bentley Continental GT, Porsche Panamera, Lamborghini Aventador, Aston Martin One-77 – ezek nem luxusreklámok, hanem rendőrautók Dubaiban. A fehér-zöld rendőrautó flotta egy-egy darabja akár fél millió-2 millió dollárba is kerülhet. Ilyen rendőrautókat is lehet látni publikus rendezvényeken, maratonon vagy más tömegrendezvények alkalmával. Amit még biztos beszereznek, az az elektromos Tesla Cybertruck, ami “villanyos” létére, akár 800 kilométerre el tud menni egy feltöltéssel, illetve ugrik mint a leopárd, hiszen 3 másodpercen belül 100 km/órára gyorsul.

Nem kell gazdasági szakembernek lenni, hogy leessen, ez bizony elég jó hír. Tulajdonképpen az adó fogalma is nagyon sokáig ismeretlen volt az Emirátusokban. Néhány éve ugyan bevezettek egy alacsony szintű forgalmi adót, a jövedelem továbbra sem adóköteles. Szóval, akit nem rémít a nyári akár 50 fokos meleg, annak Dubaira fel, adózás szempontjából, jó döntés a kiköltözés!

Az autók, főként a luxusautók igenis fontos részei a helyi kultúrának. A rendszámtábla száma azt mutatja  meg, hogy mennyire vagy fontos=gazdag. Minél kisebb a rendszámtáblán álló szám, az annál drágább. Helyi aukciókat tartanak egy-egy szabaddá vált magas értékű rendszámtábla értékesítésére és akár több millió dollárt is fizethet az új tulaj egy elég alacsony számért…

Dubaiprogramok.com – egész évben, a pandémia alatt is!

Dubaiban több mint 10 éve otthon vagyunk egész évben január 1-től december 31-ig, karácsonykor és húsvétkor is Dubaiban élő vízummal és minden hivatalos engedéllyel, vizsgázott több éves tapasztalattal bíró idegenvezetőkkel a COVID-19 idején is. Hisszük, ha nem is hiper gyorsasággal, de vissza fog térni a vírus előtti életünk, utazhatunk, járhatjuk a világot a jövőben is, szolgálhatjuk ki a magyar utasokat asszisztenciát és izgalmas programokat kínálva utasainknak.
Legyen szó a teljes utazás megszervezéséről vagy csak egy-egy programig, a repjegytől a transzferen át, bízza ránk magát, fertőtlenített busszal várjuk minden programunkon. A teljes biztonságért kérje programjainkat privátként!

Cégünkről bővebben itt olvashat.

🌞 Aktuális Dubai időjárásért látogasson el ide!

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre

Legyen szó szezonális akcióról, látnivalóról vagy kedvező hotel ajánlatról, legyél mindig naprakész! Kedvezményes ajánlatokért iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatkezelési hozzájárulás

Sikeresen feliratkoztál