A Facebooknak utazol vagy a magad örömére?

2023. szept. 4.

Nemrégiben láttam egy név nélküli bejegyzést egy Dubajjal foglalkozó csoportban. A kérdező arra volt kíváncsi, hogy novemberben egy 4 fős család szállásköltsége Dubajban kijön-e 300-400 ezer forintból.

Nos, ez jó kérdés. Napra lebontva ez 43-57 ezer forintnak felel meg / egész család. Nézőpont kérdése, hogy ez sok vagy kevés. De aki ismeri a hazai hotel árakat, az tudja, mibe kerül ma főszezonban elmenni családostul szállodába. Igen, főszezonban, hiszen november Dubajban főszezonnak számít, olyan, mint nálunk a Balaton nyáron. Sokszor halljuk bizony már a hazai viszonyokról is, hogy megfizethetetlen.
Akkor vajon miért gondoljuk, hogy Dubaiban ez kivitelezhető? Ugyanakkor, a válaszunk egyértelmű: megoldható. Ugyan Dubaiban nincsenek a mieinkhez hasonló panziók, családi vendéglátó helyek, de vannak helyette olcsó, megfizethető szállodák. Az más kérdés, hogy ezek zöme az óvárosban, legfőképp a deirai városrészben találhatók. Ez azt jelenti, hogy nem a Burj al Arab vagy a Burj Khalifa lábánál fogunk lakni és azt is be kell látni, hogy Dubajban szinte semmi sincs „gyalogtávolságra”, hatalmas a város földrajzi kiterjedése, és nem, nem fogjunk tudni magunkat egy budapestihez vagy londoni, párizsi metró-busz-villamoshálózatra bízni, mert Dubajban a tömegközelkedés sem olyan kiépített, mint ezekben a városokban.

Tryp by Wyndham hotel: csak egy példa egy négycsillagos, megfizethető város hotelre.

Ha keresünk, találunk 3 csillagos hoteleket, ami valóban kijön egy hétre kb 400 ezer forintból. Igaz, a reggeli nem választékos, sőt, ezekben a hotelekben inkább az ázsiai ízek kerülnek az asztalra. Háromcsillagos jónak mondott Ibis szállodában is láttam már porból készült rántottát, igen, Dubajban.  Ezen szállodák döntő többsége nem új, sőt, inkább az elavult kategóriába sorolandó.
A neten található fényképek persze csábítóan vonzók. Majd a helyszínre érve általában jön a hidegzuhany.
Had mondjak erre két példát.

Nem mai történet, de sajnos ma is előfordulnak hasonló sztorik: kimentem a reptérre egy hölgyért, aki zenepedagógusként egymaga érkezett Dubaiba. Amikor megmutatta a voucherét, hogy hova vigyem, kissé félénken megkérdeztem tőle, biztos jó hotelt választott. Biztos, hogy átnézte a neten a leírást, a képeket.
Nos, másnap reggel mentem, érte, és láttam rajta, hogy egy percet nem aludt, karikás szemekkel szállt be az autóba. Mi a baj, tudakoltam? Szörnyű, ami fogadott, volt a válasz, majd sorolta, hogy szürke, gyűrött ágynemű fogadta, bogarak mászkáltak a szobában, a reggeliről nem is beszélve. Pedig a neten vonzónak tűnt az ajánlat…

Egy másik tanulságos esetem is volt, egy párt vittem a reptérről a szállodába. Ők valamilyen nyereményjátékon nyerték az utat. Boldogok voltak, hisz mégis csak Dubaiba vitte őket a sorsuk. A Palm Beach hotelbe fuvaroztam őket. Aminek két szépséghibája volt: se pálma, se tengerpart. Egy nagyon egyszerű, óvárosi három csillagos hotel volt mindentől messze alacsony szolgáltatási színvonallal.

Tudom, nem egyszerű a választás, és tudom, mindenkinek mást enged meg a „pénztárcája”. Mindettől függetlenül hiszem, meg lehet találni az optimális hotelt, ami jó helyen van, tiszta, színvonalas, ha kell, közel van a metró, vannak séta távolságra éttermek, üzletek – mindenkinek a legfontosabb igénye szerint.

Igen, nem tudja megfizetni mindenki az Atlantis Hotelt. De mi a fontos, hogy az Atlantis előtt csináljunk egy facebook fényképet, közben rosszul érezzük magunkat egy hétig a szállodánkban vagy kiválasztjuk a pénztárcánknak megfelelő hotelt, és élvezzük a télben a nyarat, annak minden percét. Dubaiba a többség nem utazik el hetente. Szerintem ezért is fontos, hogy azt az egy hetet, amire spóroltunk hónapokon át, ne tegye tönkre egy rosszul megválasztott hotel.