Dubai élő- és állatvilága

2020. nov. 23.

Dubai nemcsak a legek városa, a turisztikai- és üzleti metropolisz felhőkarcolóinak csillogó homlokzata mögött őshonos vadállatok élnek, természetes élőhelyeik tárulnak fel a kíváncsi látogatóknak. Dubai, mint az Egyesült Arab Emirátus egyik tagja a Rub’ al Khali sivatag szélén fekszik, mely az Arab sivatag legnagyobbika, nevének jelentése: ‘az üres negyed’. Dubai vezetésének eltökélt szándéka a vadvilág és a természeti környezet megóvása, mely a csontszáraz sivatagi területekre éppúgy igaz, mint a városban létesített állatrezervátumokra, természetes élőhelyek megőrzésére. Tekintsünk meg néhány olyan példát, ahol a Dubai élő- és állatvilágával találkozhatunk, tanulmányozhatjuk életüket testközelből!

Dubai legnagyobb virágoskertje: A “csodakert” (Miracle Garden)

Dubai Miracle Garden

Minden év novemberétől május közepéig 72 000 m2 területen illatos és színpompás virágos kert kel életre a városban, melyet 2013 februárjában mutattak be. Idén a 9. szezonját nyitotta meg a virágos attrakció és minden évben új és újabb lélegzetelállító látványossággal és tematikával lepi meg látogatóit. A 150 millió virág formákba, alakzatokba rendezve valóságos csoda, mely eddig már két Guinness Rekordot is kiérdemelt: 2013-ban a világ legnagyobb függőleges kertje címet, míg 2016-ban a világ legnagyobb virágszobráét, mely szobor egy hatalmas Emirates Airbus A380-as repülőt formázott meg.
Dubai csodakertjének évi másfél millió látogató jár csodájára. A kertben élő show-k színesítik a sétát, virágkarneválokat rendeznek és még zumbázni lehet az egész családnak. A park gyerekekkel is hatalmas élmény, akik még egy óriási Mickey egér virág installációt láthatnak, de pl. egy 5 méteres Teddy mackó is áll a kertben.

Green Planet

Green Planet ottalvós Dubai

3000 állattal és növénnyel büszkélkedhet Dubai “Zöld bolygó”-ja, mely tulajdonképpen egy hatalmas beltéri trópusi esőerdő tele madarakkal, kétéltűkkel, hatalmas emlősökkel, denevérekkel és piranhákkal. Bevállalósabbak akár búvárkodhatnak is a piranhákkal.. kevésbé bátraknak ajánljuk az “ottalvós” bulit, melyet hétvégén (csütörtök és péntek este) lehet kipróbálni, éjszakai állatbemutatóval, vacsorával, reggelivel, arab teával és egy trópusi esőerdőben alvás egyedülálló élményével. Külön részleg mutatja be Ausztráliát, lehet akár fodros gyíkkal vagy kenguruval is találkozni. Egy biztos, a lajhár nem fog bemozdulni a képen, ha le akarjuk fotózni, némelyik évekig mozdulatlan marad és akár napi 15 órát is alszik. Számtalan lehetőség az állatokkal való találkozásra és megismerésükre.

Ras al Khor – a flamingó rezervátum


Bármilyen hihetetlen, Dubai közvetlen vizes környezetében – a Ras Al Khor rezervátumban több 10 ezer madár él a nyüzsgő város szívében. Ezen helyen élnek és tenyésznek még rákok, más emlős állatok és természetesen halak is. De nyilván, a flamingók ellopják a show-t! A pink madarak között találunk még szürke gémeket, nagy kócsagokat, zátony gémeket, kormoránokat, fekete szárnyú gólyákat és homokcsigákat is. A rezervátum kerítéssel bekerített három madárlest is magában foglal és ingyenesen megtekinthető napközben. A parkban megtalálhatóak sós laposok, árapályos iszaprétek, mangrove fák és madárlagúnák, a madarak fészkei és egyedi élőhelyeként.

Flamingo rezervátum Dubaiban

Teknős rehabilitációs központ- etessünk teknősöket!

Jumeirah Dubai Teknős Rehabilitációs projekt
2004 óta a központ több mint 1950 teknőst látott el és gyógyított meg majd eresztett vissza természetes élőközegébe. A Burj Al Arab mellett található lagúnában tekinthetőek meg a teknősök, sőt etetni is lehet őket. Mind a hét teknős fajta veszélyeztetett vagy kritikusan veszélyeztetett.
Az egyik Közel-Keleten honos fajtából nem él már csak közel 8000 fészkelő nőnemű egyed az egész világon. A Dubai Teknős Rehabilitációs Projekt célja ezen értékes tengeri teremtmények megőrzése, mely központ az egyetlen ilyen a régióban. Nemcsak mentéssel, rehabilitációval és a gyógyult egyedek visszatelepítésével foglalkozik, hanem fontos oktatási szerepet tölt be, hiszen a helyi gyerekek, lakosok és a nemzetközi hotel vendégek figyelmét is felhívja a tengeri teknősök sorsára. A központ a gyógyult egyedeket visszahelyezi természetes közegébe, de a folyamatokat a központon belül nyomon követik. Amennyiben egy állat mégis kimúlik, a központi állatkórház laboratóriumába küldik, hogy az okokat megvizsgálják. Vannak teknősök, amik műanyag szeméthulladékot nyelnek vagy éppen gabalyodnak bele – ez okozza sérüléseiket. Különösen a fiatalabb egyedek bírják rosszul a telet, a hűvösebb vizet, ezért a legtöbb beteg állatot decembertől februárig bent ápolják.

Dubai Akvárium és vízalatti állatkert (Dubai Aquarium & Underwater Zoo)

Látogasson el velünk a világ legnagyobb bevásárlóközpontjában a Dubai Mallban található egyedülálló Akvárium és Vízalatti állatkertjébe! A 48 méter hosszú alagút 11 méter mélyre viszi a látogatót, nézegessen cápákat és rájákat és az őket etető búvárokat! Legyen szó krokodilról, pingvinről vagy vidráról, rájáról, cápáról, itt minden megtalálható. Nyilván, nem kis akvárium kell ehhez, hanem 10 millió literes !!!. Az akvárium egyébként a Dubai Mall földszintjén is megtekinthető, illetve annak egy nagy oldal panele. A Guinness rekord itt is járt: ez a világ legnagyobb felfüggesztett akváriuma. Több ezer vízi állat él itt – közel 140-féle fajta. 300 cápa és rája, többek között a homok tigris cápa legnagyobb gyűjteménye. Az 51 méter hosszú, 20 méter széles és 11 méter mély akvárium 270 fokos belátást ad az állatok életébe. De számos más módon megtekinthetőek, megközelíthetőek az állatok, lehet cápát akár közvetlen közelről is látni és nem kell feltétlen búvárvizsgát tenni egy merüléshez (pl. Cápa Safari – jegyet itt tud foglalni a programra). Ketrecben és ketrec nélkül is lehet merülni – a programlehetőségekről itt lehet olvasni – foglaljon nálunk jegyet rá.
A kaland azonban nem ér véget az akváriummal, a második emeleten tekinthető meg a Vízalatti állatkert három ökológiai zónára osztva: esőerdő, sziklás part és élő óceán. Vidra, Piranha, afrikai törpe krokodil, oroszlánhal, óriás pókrák, tengeri ló, kerti angolna, íjhal, vízi patkány és még sok más csodálatos vízi állat látható itt ezeken az állomásokon.

Síközpont Dubai – találkozás a pingvinekkel!

Bár Dubai éghajlata igazán távol áll attól, hogy természeti környezete legyen a pingvineknek, ott ezt is megvalósították. Már az is elképesztő volt, amikor sípályát építettek a sivatagban, sokszor 50 fok körüli nyári hőmérséklet mellett, mindez nem volt elég, pingvineket is telepítettek a síparkba! Két fajta pingvin él odabent, akikkel lehet is találkozni: a szamár- és a királypingvin. Előbbi – a fehér sapkás – a harmadik legnagyobb fajta,  több mint fél millió fajtársa él szabadon. A 60-70 centisre megnövő 5-6 kg-s állat akár 15-20 évig is elél. Elsősorban kis halfajtákon és krilleken, más néven világítórákokon él. A királypingvin – a császárpingvin után a második legnagyobb fajta, melyből több mint 2 millió pár (!) él a szabadban, és számuk egyre gyarapszik. A lassan sétáló, nem ugráló fajta majd’ 1 méterre is megnő, 13-16 kg között mozog súlya és szintén elél 15-20 évig. A királypingvin is a kisebb halfajtákat és tintahalat eszik. Többféle módon – hosszabb-rövidebb időtartamban – lehet találkozni a pingvinekkel, többek között a kicsi Mittyvel, Lollipoppal, WallE-vel, Mona Lisával vagy épp Paullal.

Végül, essen pár szó az Emirátusok nemzeti állatáról!. Sokan biztos azonnal rávágnák, hogy az bizony a sivatag hajója, a teve… de ez az arab gazella (arabian oryx), melyet nemcsak az Emirátusok, hanem Jordánia, Bahrain, Omán és Katar nemzeti állatának tartja. A helyiek között legismertebb és legkülönlegesebb állata az arab gazella, a sivatag és a kavicsos síkságok lakója. Antilopféle, az Arab-félszigeten megtalálható. Közel 70 kg, 1 méter magas, fehér testű, nyakán, fején csíkos, lábai barnák. Mind a nősténynek és a hímnek is van hosszú szarva. Úgy tartják, hogy az unikornisokat is róluk mintázták – olyan gazelláról, aki elvesztette egyik szarvát. Növényevő, leginkább fűvel táplálkozik, mérföldekről kiszagolja a vizet és a ritka esőt, hogy friss füvet ehessen. Hosszú ideig elél a legszárazabb körülmények között is, nedvességet a fűből felvéve. Tízes vagy annál kisebb csordában él, leginkább kora reggel és késő este aktív, napközben patájával ásott kis gödrökben fekszik, hűsíti magát.
Az 1960-as évek elejére igencsak megcsappant számuk a vadászok és orvvadászok tevékenysége következtében.
Közel 10 éve veszélyeztetettnek nyilvánítottak, csak 1000 példány él szabadon belőle és további 6-7000 fogságban, állatkertekben, rezervátumokban. Az állatok megmentését úgy próbálták elérni, hogy hasonló természeti környezetbe helyeztek át néhány kisebb csordát. Az amerikai – hasonlóan száraz klímájú – phoenix-i állatkert az évtizedek alatt szépen megnövelte a csorda számát, néhány egyedből 35 lett, melyek közül néhányat további projektekre helyeztek át világszerte – remélvén, számuk tovább gyarapszik majd.
A térségben az összes állatkertben található arab gazella, Abu Dhabiban, Al Ainben, Sharjah-ban is.
Végül egy negatív példa: 1996 és 2007 között az arab gazella rezervátumban Ománban 450-ről 65-re esett vissza az állatok száma, ami miatt 2007-ben az UNESCO bizottsága le is vette ezt a korábban felvett helyszínt listájáról. A visszaesés az olajkitermelés következtében történt meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Legyen szó szezonális akcióról, látnivalóról vagy kedvező hotel ajánlatról, legyél mindig naprakész! Kedvezményes ajánlatokért iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatkezelési hozzájárulás

Sikeresen feliratkoztál