Gyakori kérdések

#1 kérdés - Mikor utazzunk Dubaiba?

A leendő utasokkal való beszélgetés során szinte azonnal felteszik a kérdést: mikor, hol, mennyit? A mikor természetesen a melyik hónapot jelenti, a hol a város melyik pontját ajánljuk, a mennyit pedig Dubaiban eltöltött időre utal.

1. Mikor utazzunk Dubaiba?
Talán az elsőre a legegyszerűbb válaszolni. Októbertől májusig javasoljuk mi az utazást. Akit lehet, a nyári időszakról lebeszélünk két ok miatt. Az egyik a már-már kibírhatatlan hőség, a másik pedig a Ramadán, ami az alatt az egy hónap alatt alaposan felforgatja a város életét. Júliusban, augusztusban nem ritka, hogy a hőmérő higanyszála csipkedi az 50-es osztást, ami a klimatizált hotelszobából nézve nem annyira brutális, de ha az ember kilép az ajtón, akkor úgy orrba vágja a meleg, hogy alig tér magához. Én azt szoktam mondani, olyan a Napra kimenni, mintha a karomat „simogatnák” egy vasalóval.
Persze azt is tudom, hogy az egyiptomi nyárhoz, a török vakációhoz szokott honfitársaink nem rettennek vissza a forróság emlegetésétől, mégis, ha valaki megteheti, hogy csúsztasson a nyaraláson, inkább a már említett időszakban keresse fel Dubait.

#2 kérdés - Hol szálljunk meg Dubaiban?

A leendő utasokkal való beszélgetés során szinte azonnal felteszik a kérdést: mikor, hol, mennyit? A mikor természetesen a melyik hónapot jelenti, a hol a város melyik pontját ajánljuk, a mennyit pedig Dubaiban eltöltött időre utal

2. Hol szálljunk meg – jön a következő kérdés, miután megegyeztünk abban, hogy a család inkább az őszi vagy tavaszi szünetben látogat az Emirátusok legnagyobb városába. A belváros megjelölés itt egy kicsit félrevezető, sok helyen a régi városrészt Bur Dubait vagy Deirát jelölik ezzel a kifejezéssel. Valójában nincs igazi központja Dubainak, olyan, mint a legtöbb európai nagyvárosnak. Downtown persze létezik, amióta kiépült a Burj Khalifa környéke, azóta ez hívják Dubaiban belvárosnak – ami azért egy kicsit csalóka.
Na, de hol foglaljunk szállást az utasainknak? – A dubaiprogramok.com praxisában három terület a jellemző.

Az Emirates Mall vagyis a „sípályás” bevásárlóközpont környéke (Al Barsha) azért kedvelt, mert közel van a Mall, nincs messze a metró, és a 3 csillagostól az 5 csillagos hotelig széles a kínálat. Nem mellesleg, innét közel elérhető a Burj al Arab melletti szabad strand, ha pedig valaki amolyan „bibionés” beachre vágyik, akkor taxival kb 15 perc alatt eléri a Jumeirah Walk melletti, minden igényt kielégítő strandot.

A másik kedvelt célpont a Marina és annak környéke. Gyorsan hozzá is teszem, hogy itt az árak is magasabbak, hisz az egyik top városrészben a szállodai szolgáltatásokat is meg kell fizetni. Az összes hotelhez sétányira van a tengerpart, aki pedig hajlandó a borsos árat is kifizetni, akkor olyan szállodában töltheti el a vakációt, amely saját tengerparti szakasszal is rendelkezik. A legtöbben azért beérik a Marina valamelyik 4 csillagos hoteljével, ahol van medence, lehet napozni, egy kellemes koktél meginni, hogy aztán akár délután a nyakukba vegyék a várost. Apropó, alkohol. Nem kézenfekvő, hogy minden hotelben lehet kapni alkoholt, van, ahol egyáltalán nincs, és ez, ha nem tájékozódnak előre az utasok, bizony kellemetlen meglepetés lehet, ha mondjuk, a vacsora után jól esne egy pohár bor.

A harmadik kedvelt városrész, a már említett Bur Dubai. Itt legfőképp a kedvező árakat tudjuk kiemelni, ami lássuk be, sokaknál fontos szempont. Legfőképp akkor, ha nem a medencében akarja lógatni egész nap a lábát, csak arra kell a hotel, hogy aludjon egy jót, a nap egészét úgysem ott tölti.

Persze a luxushotelek sem maradnak ki a szórásból, de azért mégsem az a jellemző, hogy az 5 csillagos hotelekben tolonganak magyar honfitársaink, ahol a szezonban egy éjszakáért gondolkodás nélkül elkérnek 150-200 ezer forintot.

#3 kérdés: Mennyi időre érkezzünk Dubaiba?

A leendő utasokkal való beszélgetés során szinte azonnal felteszik a kérdést: mikor, hol, mennyit? A mikor természetesen a melyik hónapot jelenti, a hol a város melyik pontját ajánljuk, a mennyit pedig Dubaiban eltöltött időre utal.

3. A harmadik kérdés, hogy mennyi időre érkezzünk Dubaiba?
A három napos úgynevezett városlátogatásról mindenkit lebeszélünk. Ahhoz túl messze van Dubai – még az öt órás repülőút ellenére sincs a szomszédban –, azért a repülőjegy sem két forint, de a nyomós érv mégis csak az, hogy túl sok a látnivaló, az élmény ahhoz, hogy bele lehessen sűríteni 2-3 napba. Hogy mi a helyzet az öt napos programmal? Valamivel jobb a helyzet, de ebbe sem fér bele minden, a kikapcsolódás, a városnézés, a kirándulás és a feltöltődés. Ezért, aki csak teheti, ne számoljon hét napnál kevesebbel, ha Dubait veszi célpontul. És higgyék el, az egy hét után is azt fogják érezni, kellett volna még pár nap…

Mi a Ramadán?

Az iszlám vallás szent hónapja, a muszlimok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek, 2024-ben március 10-től április 8-ig tart. Nyilvános helyen ilyenkor nem lehet enni, inni és dohányozni. Az éttermek kb. este 6 óráig zárva vannak. A nagy bevásárlóközpontokban gyakran fekete függönnyel elfedett részlegek alatt korlátozottan szoktak étkezésre alkalmas helyek lenni. A hotelek ez alól kivételek, a hoteleken belül nyitva vannak mind az éttermek, kávézók és bárok.

Mettől meddig tart a turistaszezon?

Októbertől májusig tart a turistaszezon. Az Emirates és a Wizzair közvetlen járatokat indít Budapestről Dubaiba ill. különböző átszállásokkal többféleképpen is el lehet jutni Dubaiba. Legkényelmesebb az Emirates légitársasággal utazni, Budapestről 5 és fél óra alatt.

Hol helyezkedik el Abu Dhabi?

Az Emirátusok fővárosa Dubaitól 140- km-re déli irányban.

Dollárt vagy Eurót érdemes hozni?

Dollárt, melynek árfolyama kötött: 1 USD=3,65 AED

Magyar állampolgárnak kell-e vízum?

2014. március 22-től NEM kell vízum a beutazáshoz!

Lehet-e alkoholt fogyasztani Dubaiban?

Az erre kijelölt hotelekben, vendéglátó egységekben igen, vásárolni viszont nem lehet. (Sharjahban a hotelekben sem lehet.)

Milyen a közbiztonság Dubaiban?

Nemcsak Dubaiban, hanem az Emirátusok egész területén kitünő a közbiztonság, ahol a külföldiek maximális biztonságban érezhetik magukat.

Hogyan bírják a hőséget a böjtölők a Ramadán alatt?

Ahogy a böjt, úgy az esti lakoma (iftar) is hozzá tartozik a muszlim emberek szent hónapjához, a Ramadanhoz. Az ima és a szellemi-lelki megtisztulás mellett fontos egészségvédelmi szempontokat is figyelembe venni, ezért különböző fórumokon szakemberek adnak tanácsokat a 21. század muszlim emberének, hogyan is lehet kibírni a fullasztó hőséget és a napközbeni böjtöt. Felmerül a kérdés, hogy milyen idős korban kell-lehet elkezdeni a böjtöt. Gyerekeknek a pubertás kor eléréséig nem szükséges böjtöt folytatni, de vannak olyan tanácsadók, akik kifejezetten ajánlják, hogy a gyerekeket is fokozatosan szoktassák hozzá az ilyen jellegű megvonáshoz, legalább néhány óra erejéig. Hét éves kor alatt mindenesetre egyáltalán nem javasolt a böjt. Terhes nők a vallásból adódóan kapnak “felmentést” és nagy rizikót vállal a ramadan alatt a böjtölni kívánó cukorbeteg is. A szakértők az ún. 1-es típusú cukorbetegeknél szoros orvosi felügyeletet javasolnak ugyanakkor a 2-es típusú cukorbetegek a vércukorszintjük mérésével tudják a böjtöt tartani. A nehéz fizikai munkát végzők között akár kiszáradás is felléphet napközben ezért a vallás megengedi számukra a szabályos időközönkénti folyadékpótlást. A dohányzásról leszokni kívánóknak remek lehetőséget kínál a ramadan, hiszen napközben dohányozni sem szabad. Fontos a testmozgás is, táplálkozási szakemberek azt javasolják, hogy a böjt megszakítása előtt, napnyugta környékén ajánlott egy rövid idejű testmozgást beilleszteni a napirendbe. Mivel szabadtéren nagyon meleg van, ezért mindenképp beltéri mozgásforma a javallott, de lehet olyan egyszerű dologra is gondolni, hogy lift helyett a lépcsőt választja az ember ill. a parkolóházban egy kicsit messzebb letenni az autót – és többet sétálni. Jó alkalom-e a ramadan a diétára – sokakban felmerül a kérdés. Azt mondják, hogy ebben az időszakban sokkal inkább a belső fejlődést kell előtérbe helyezni, ugyanakkor lehetséges egy moderált fogyás, főként úgy, ha a napnyugta utáni lakoma egészséges és tápláló étkeket tartalmaz. (Forrás: timeoutabudhabi.com)

10 kérdés-válasz a Ramadán alatti viselkedésről nem muzulmánoknak

10 dolog, praktikus információ – kérdés-válasz – a Ramadánról, ha muzulmán országba látogatsz a legnagyobb ünnepük idején.
A világon közel 1,6 milliárd muzulmán ember böjtöl 30 napon át – a muzulmán naptár legszentebb hónapja a Ramadán.
Íme egy rövid lista – Ramadán etikett – a nem muzulmán látogatóknak ill. hosszabb ideig kint tartózkodóknak Ramadán idejére:

1. Ehetek-e előttük? – rövid válasz: nem. Nem illik a napkeltétől napnyugtáig böjtölő ember előtt enni.
2. Szervezhetek-e a munkaebédet? – ezen időszak alatt illendő az ilyesmit elkerülni. Ha nem lehet, nézzük el ahogy az ebéd mellett úgy ülnek majd a böjtölők, mint a vegetáriánus a cigánypecsenye előtt.
3. Nekem is velük kell böjtölnöm? – nem szükséges, bár meg lehet próbálni, hogy milyen érzés. De még a legjobb muzulmán barát sem fog megsértődni, ha nem böjtölsz vele együtt.
4. Elmehetek az iftárra? – miazhogy! A böjtölők napnyugta után ehetnek, az Iftár nagy közösségi étkezés, gyakran hivatalosak nem rá muzulmán barátok, ismerősök is, éttermekben is lehet rendelni.
5. Mikor is kezdődik a Ramadán? – nem csoda, ha pl. a keresztény ember nem tudja, hiszen a muzulmán naptár Holdnaptár, így minden évben máskor van.
6. És pontosan hogy számítják a Holdnaptárt? – meglehetősen tradicionálisan – a Holdat figyelik. De van erre mobilos applikáció is napjainkban.
7. De azért egy kávét meg lehet inni együtt? – nem, sem inni, sem enni nem szabad napközben.
8. És miért állnak tőlünk olyan messze ilyenkor muzulmán ismerőseink? – van egy természetesen dolog, a szájszag. Mivel inni-enni nem lehet, ezért lehetséges, hogy muzulmán barátaink – udvariasságból távolabb állnak tőlünk e hónapban.
9. Hogyan lehet megemlékezni az ünnepről? – a Ramadan Mubarak kb. annyit tesz: Boldog Ramadánt. Barátok, kollégák, ismerősök kedves gesztusnak élik meg az efféle köszöntést.
10. .. és mit nem illik mondani? – ne mondjuk a böjtölőnek, hogy “nekem sem kéne ennem”, ” le kéne dobnom pár kilót” mert a Ramadán nem erről szól. A 30 nap testi-szellemi lelki megújulást hoz a muzulmán hívő számára… és pont általában hízni szoktak ezidő alatt, hiszen csak este – és akkor nyilván sokat – ehetnek és esznek.

(Forrás: cnn.com)

Miért nem eszik a muszlim ember disznóhúst?

Igazából ennek nincs köze ahhoz, hogy a disznó koszos és/vagy egészségtelen állat. Az egyetlen igazi érv, hogy a disznó fogyasztása nem megengedett, mert az Úr így rendelte és ezt nem lehet megváltoztatni – írja elő a muszlim vallás.  Aki hívő, az hozzászokik ahhoz az elvhez, hogy az Úr parancsait elfogadja. A legtöbb ember számára azonban figyelmen kívül esik, hogy nemcsak a disznó a tiltott állat az iszlám vallás hívőinek. Tiltás vonatkozik a méreggel rendelkező állatokra és például a ragadozó madarakra is. De mivel a disznó húsz fogyasztása eléggé elterjedt világszerte a nem muszlim hívők körében, így nem csoda, hogy leginkább az ezzel kapcsolatos tiltás a közismert.

Milyen a karácsony egy muszlim országban?

Ha Karácsony előtt látogat el Dubaiba, szinte az összes bevásárlóközpont az ünnepnek megfelelően van feldíszítve, szinte úgy érezheti az ember, otthon van. Hogy látják a muszlim emberek a karácsonyt? Sértésnek veszik, ha boldog Karácsonyt kíván az ember nekik? Erre a kérdésre adta meg a választ az egyik legolvasottabb arab napilap egyik rovatának vezetője, Nasif Kayed, aki egyébként Dubai egyik legnagyobb kulturális központjának vezérigazgatója. Nasif Kayed felhívja a figyelmet, hogy az iszlám vallás tiszteletet, toleranciát és megértést tanít más emberek és kultúrájuk iránt, szükségtelen minden nemű ítélkezés és kritika etéren. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy a muszlim ember számára két ok és alkalom van az ünneplésre: a Ramadan (az iszlám szent hónapja) utáni Áldozati és a Mekkába való zarándoklat utáni ünnep. Az iszlám vallás úgy is ismert, mint a legtradicionálisabb vallás, alapjaiban nem lett hozzáadva vagy törölve belőle semmi. Pont ezért jó kérdés, hogy mihez is kezd egy muszlim ember a ‘Boldog Karácsonyt’ üdvözléssel… vagy ha az ember Dubaiban dolgozik, ugyanez vonatkozik a karácsonyi bulikra való meghívásra is. Nasif Kayed szerint mindig helyzetfüggő, mit is kezd a muszlim ember ezekkel a dolgokkal, néha egyszerűen ‘Boldog Ünnepeket’ kíván, ugyanakkor nem sértődik meg akkor sem, ha nem kap a karácsonyi partira meghívót. A lényeg, hogy senki se érezze magát kellemetlenül. Végül hozzáfűzi, hogy sok függ egy adott társaságtól, ki előtt hogy viselkedik az ember. Ugyanez vonatkozik a ramadan időszak alatti étkezésről. Ha nem muszlim hívő épp böjtöt folytató ember előtt eszik, az sértésnek is vehető, persze, ez másképp van, ha ezek az emberek jól ismerik egymást. (Forrás: 7daysindubai.com)

Iratkozz fel hírlevelünkre

Legyen szó szezonális akcióról, látnivalóról vagy kedvező hotel ajánlatról, legyél mindig naprakész! Kedvezményes ajánlatokért iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatkezelési hozzájárulás

Sikeresen feliratkoztál