Gyakori kérdések

#1 kérdés - Mikor utazzunk Dubaiba?

A leendő utasokkal való beszélgetés során szinte azonnal felteszik a kérdést: mikor, hol, mennyit? A mikor természetesen a melyik hónapot jelenti, a hol a város melyik pontját ajánljuk, a mennyit pedig Dubaiban eltöltött időre utal.

1. Mikor utazzunk Dubaiba?
Talán az elsőre a legegyszerűbb válaszolni. Októbertől májusig javasoljuk mi az utazást. Akit lehet, a nyári időszakról lebeszélünk két ok miatt. Az egyik a már-már kibírhatatlan hőség, a másik pedig a Ramadán, ami az alatt az egy hónap alatt alaposan felforgatja a város életét. Júliusban, augusztusban nem ritka, hogy a hőmérő higanyszála csipkedi az 50-es osztást, ami a klimatizált hotelszobából nézve nem annyira brutális, de ha az ember kilép az ajtón, akkor úgy orrba vágja a meleg, hogy alig tér magához. Én azt szoktam mondani, olyan a Napra kimenni, mintha a karomat „simogatnák” egy vasalóval.
Persze azt is tudom, hogy az egyiptomi nyárhoz, a török vakációhoz szokott honfitársaink nem rettennek vissza a forróság emlegetésétől, mégis, ha valaki megteheti, hogy csúsztasson a nyaraláson, inkább a már említett időszakban keresse fel Dubait.

#2 kérdés - Hol szálljunk meg Dubaiban?

A leendő utasokkal való beszélgetés során szinte azonnal felteszik a kérdést: mikor, hol, mennyit? A mikor természetesen a melyik hónapot jelenti, a hol a város melyik pontját ajánljuk, a mennyit pedig Dubaiban eltöltött időre utal

2. Hol szálljunk meg – jön a következő kérdés, miután megegyeztünk abban, hogy a család inkább az őszi vagy tavaszi szünetben látogat az Emirátusok legnagyobb városába. A belváros megjelölés itt egy kicsit félrevezető, sok helyen a régi városrészt Bur Dubait vagy Deirát jelölik ezzel a kifejezéssel. Valójában nincs igazi központja Dubainak, olyan, mint a legtöbb európai nagyvárosnak. Downtown persze létezik, amióta kiépült a Burj Khalifa környéke, azóta ez hívják Dubaiban belvárosnak – ami azért egy kicsit csalóka.
Na, de hol foglaljunk szállást az utasainknak? – A dubaiprogramok.com praxisában három terület a jellemző.

Az Emirates Mall vagyis a „sípályás” bevásárlóközpont környéke (Al Barsha) azért kedvelt, mert közel van a Mall, nincs messze a metró, és a 3 csillagostól az 5 csillagos hotelig széles a kínálat. Nem mellesleg, innét közel elérhető a Burj al Arab melletti szabad strand, ha pedig valaki amolyan „bibionés” beachre vágyik, akkor taxival kb 15 perc alatt eléri a Jumeirah Walk melletti, minden igényt kielégítő strandot.

A másik kedvelt célpont a Marina és annak környéke. Gyorsan hozzá is teszem, hogy itt az árak is magasabbak, hisz az egyik top városrészben a szállodai szolgáltatásokat is meg kell fizetni. Az összes hotelhez sétányira van a tengerpart, aki pedig hajlandó a borsos árat is kifizetni, akkor olyan szállodában töltheti el a vakációt, amely saját tengerparti szakasszal is rendelkezik. A legtöbben azért beérik a Marina valamelyik 4 csillagos hoteljével, ahol van medence, lehet napozni, egy kellemes koktél meginni, hogy aztán akár délután a nyakukba vegyék a várost. Apropó, alkohol. Nem kézenfekvő, hogy minden hotelben lehet kapni alkoholt, van, ahol egyáltalán nincs, és ez, ha nem tájékozódnak előre az utasok, bizony kellemetlen meglepetés lehet, ha mondjuk, a vacsora után jól esne egy pohár bor.

A harmadik kedvelt városrész, a már említett Bur Dubai. Itt legfőképp a kedvező árakat tudjuk kiemelni, ami lássuk be, sokaknál fontos szempont. Legfőképp akkor, ha nem a medencében akarja lógatni egész nap a lábát, csak arra kell a hotel, hogy aludjon egy jót, a nap egészét úgysem ott tölti.

Persze a luxushotelek sem maradnak ki a szórásból, de azért mégsem az a jellemző, hogy az 5 csillagos hotelekben tolonganak magyar honfitársaink, ahol a szezonban egy éjszakáért gondolkodás nélkül elkérnek 150-200 ezer forintot.

#3 kérdés: Mennyi időre érkezzünk Dubaiba?

A leendő utasokkal való beszélgetés során szinte azonnal felteszik a kérdést: mikor, hol, mennyit? A mikor természetesen a melyik hónapot jelenti, a hol a város melyik pontját ajánljuk, a mennyit pedig Dubaiban eltöltött időre utal.

3. A harmadik kérdés, hogy mennyi időre érkezzünk Dubaiba?
A három napos úgynevezett városlátogatásról mindenkit lebeszélünk. Ahhoz túl messze van Dubai – még az öt órás repülőút ellenére sincs a szomszédban –, azért a repülőjegy sem két forint, de a nyomós érv mégis csak az, hogy túl sok a látnivaló, az élmény ahhoz, hogy bele lehessen sűríteni 2-3 napba. Hogy mi a helyzet az öt napos programmal? Valamivel jobb a helyzet, de ebbe sem fér bele minden, a kikapcsolódás, a városnézés, a kirándulás és a feltöltődés. Ezért, aki csak teheti, ne számoljon hét napnál kevesebbel, ha Dubait veszi célpontul. És higgyék el, az egy hét után is azt fogják érezni, kellett volna még pár nap…

Mettől meddig tart a turistaszezon?

Októbertől májusig tart a turistaszezon. Az Emirates és a Wizzair közvetlen járatokat indít Budapestről Dubaiba ill. különböző átszállásokkal többféleképpen is el lehet jutni Dubaiba. Legkényelmesebb az Emirates légitársasággal utazni, Budapestről 5 és fél óra alatt.

Hol helyezkedik el Abu Dhabi?

Az Emirátusok fővárosa Dubaitól 140- km-re déli irányban.

Dollárt vagy Eurót érdemes hozni?

Dollárt, melynek árfolyama kötött: 1 USD=3,65 AED

Magyar állampolgárnak kell-e vízum?

2014. március 22-től NEM kell vízum a beutazáshoz!

Lehet-e alkoholt fogyasztani Dubaiban?

Az erre kijelölt hotelekben, vendéglátó egységekben igen, vásárolni viszont nem lehet. (Sharjahban a hotelekben sem lehet.)

Milyen a közbiztonság Dubaiban?

Nemcsak Dubaiban, hanem az Emirátusok egész területén kitünő a közbiztonság, ahol a külföldiek maximális biztonságban érezhetik magukat.

Mi a Ramadán?

Az iszlám vallás szent hónapja, a muszlimok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek, 2020-ban április 24-től május 23-ig tart. Nyilvános helyen ilyenkor nem lehet enni, inni és dohányozni. Az éttermek kb. este 6 óráig zárva vannak. A nagy bevásárlóközpontokban gyakran fekete függönnyel elfedett részlegek alatt korlátozottan szoktak étkezésre alkalmas helyek lenni. A hotelek ez alól kivételek, a hoteleken belül nyitva vannak mind az éttermek, kávézók és bárok.

Hogyan bírják a hőséget a böjtölők a Ramadán alatt?

Ahogy a böjt, úgy az esti lakoma (iftar) is hozzá tartozik a muszlim emberek szent hónapjához, a Ramadanhoz. Az ima és a szellemi-lelki megtisztulás mellett fontos egészségvédelmi szempontokat is figyelembe venni, ezért különböző fórumokon szakemberek adnak tanácsokat a 21. század muszlim emberének, hogyan is lehet kibírni a fullasztó hőséget és a napközbeni böjtöt. Felmerül a kérdés, hogy milyen idős korban kell-lehet elkezdeni a böjtöt. Gyerekeknek a pubertás kor eléréséig nem szükséges böjtöt folytatni, de vannak olyan tanácsadók, akik kifejezetten ajánlják, hogy a gyerekeket is fokozatosan szoktassák hozzá az ilyen jellegű megvonáshoz, legalább néhány óra erejéig. Hét éves kor alatt mindenesetre egyáltalán nem javasolt a böjt. Terhes nők a vallásból adódóan kapnak “felmentést” és nagy rizikót vállal a ramadan alatt a böjtölni kívánó cukorbeteg is. A szakértők az ún. 1-es típusú cukorbetegeknél szoros orvosi felügyeletet javasolnak ugyanakkor a 2-es típusú cukorbetegek a vércukorszintjük mérésével tudják a böjtöt tartani. A nehéz fizikai munkát végzők között akár kiszáradás is felléphet napközben ezért a vallás megengedi számukra a szabályos időközönkénti folyadékpótlást. A dohányzásról leszokni kívánóknak remek lehetőséget kínál a ramadan, hiszen napközben dohányozni sem szabad. Fontos a testmozgás is, táplálkozási szakemberek azt javasolják, hogy a böjt megszakítása előtt, napnyugta környékén ajánlott egy rövid idejű testmozgást beilleszteni a napirendbe. Mivel szabadtéren nagyon meleg van, ezért mindenképp beltéri mozgásforma a javallott, de lehet olyan egyszerű dologra is gondolni, hogy lift helyett a lépcsőt választja az ember ill. a parkolóházban egy kicsit messzebb letenni az autót – és többet sétálni. Jó alkalom-e a ramadan a diétára – sokakban felmerül a kérdés. Azt mondják, hogy ebben az időszakban sokkal inkább a belső fejlődést kell előtérbe helyezni, ugyanakkor lehetséges egy moderált fogyás, főként úgy, ha a napnyugta utáni lakoma egészséges és tápláló étkeket tartalmaz. (Forrás: timeoutabudhabi.com)

10 kérdés-válasz a Ramadán alatti viselkedésről nem muzulmánoknak

10 dolog, praktikus információ – kérdés-válasz – a Ramadánról, ha muzulmán országba látogatsz a legnagyobb ünnepük idején.
A világon közel 1,6 milliárd muzulmán ember böjtöl 30 napon át – a muzulmán naptár legszentebb hónapja a Ramadán.
Íme egy rövid lista – Ramadán etikett – a nem muzulmán látogatóknak ill. hosszabb ideig kint tartózkodóknak Ramadán idejére:

1. Ehetek-e előttük? – rövid válasz: nem. Nem illik a napkeltétől napnyugtáig böjtölő ember előtt enni.
2. Szervezhetek-e a munkaebédet? – ezen időszak alatt illendő az ilyesmit elkerülni. Ha nem lehet, nézzük el ahogy az ebéd mellett úgy ülnek majd a böjtölők, mint a vegetáriánus a cigánypecsenye előtt.
3. Nekem is velük kell böjtölnöm? – nem szükséges, bár meg lehet próbálni, hogy milyen érzés. De még a legjobb muzulmán barát sem fog megsértődni, ha nem böjtölsz vele együtt.
4. Elmehetek az iftárra? – miazhogy! A böjtölők napnyugta után ehetnek, az Iftár nagy közösségi étkezés, gyakran hivatalosak nem rá muzulmán barátok, ismerősök is, éttermekben is lehet rendelni.
5. Mikor is kezdődik a Ramadán? – nem csoda, ha pl. a keresztény ember nem tudja, hiszen a muzulmán naptár Holdnaptár, így minden évben máskor van – idén május 27 és június 25 között. De van, hogy épp szeptemberre esik.
6. És pontosan hogy számítják a Holdnaptárt? – meglehetősen tradicionálisan – a Holdat figyelik. De van erre mobilos applikáció is napjainkban.
7. De azért egy kávét meg lehet inni együtt? – nem, sem inni, sem enni nem szabad napközben.
8. És miért állnak tőlünk olyan messze ilyenkor muzulmán ismerőseink? – van egy természetesen dolog, a szájszag. Mivel inni-enni nem lehet, ezért lehetséges, hogy muzulmán barátaink – udvariasságból távolabb állnak tőlünk e hónapban.
9. Hogyan lehet megemlékezni az ünnepről? – a Ramadan Mubarak kb. annyit tesz: Boldog Ramadánt. Barátok, kollégák, ismerősök kedves gesztusnak élik meg az efféle köszöntést.
10. .. és mit nem illik mondani? – ne mondjuk a böjtölőnek, hogy “nekem sem kéne ennem”, ” le kéne dobnom pár kilót” mert a Ramadán nem erről szól. A 30 nap testi-szellemi lelki megújulást hoz a muzulmán hívő számára… és pont általában hízni szoktak ezidő alatt, hiszen csak este – és akkor nyilván sokat – ehetnek és esznek.

(Forrás: cnn.com)

Miért nem eszik a muszlim ember disznóhúst?

Igazából ennek nincs köze ahhoz, hogy a disznó koszos és/vagy egészségtelen állat. Az egyetlen igazi érv, hogy a disznó fogyasztása nem megengedett, mert az Úr így rendelte és ezt nem lehet megváltoztatni – írja elő a muszlim vallás.  Aki hívő, az hozzászokik ahhoz az elvhez, hogy az Úr parancsait elfogadja. A legtöbb ember számára azonban figyelmen kívül esik, hogy nemcsak a disznó a tiltott állat az iszlám vallás hívőinek. Tiltás vonatkozik a méreggel rendelkező állatokra és például a ragadozó madarakra is. De mivel a disznó húsz fogyasztása eléggé elterjedt világszerte a nem muszlim hívők körében, így nem csoda, hogy leginkább az ezzel kapcsolatos tiltás a közismert.

Milyen a karácsony egy muszlim országban?

Ha Karácsony előtt látogat el Dubaiba, szinte az összes bevásárlóközpont az ünnepnek megfelelően van feldíszítve, szinte úgy érezheti az ember, otthon van. Hogy látják a muszlim emberek a karácsonyt? Sértésnek veszik, ha boldog Karácsonyt kíván az ember nekik? Erre a kérdésre adta meg a választ az egyik legolvasottabb arab napilap egyik rovatának vezetője, Nasif Kayed, aki egyébként Dubai egyik legnagyobb kulturális központjának vezérigazgatója. Nasif Kayed felhívja a figyelmet, hogy az iszlám vallás tiszteletet, toleranciát és megértést tanít más emberek és kultúrájuk iránt, szükségtelen minden nemű ítélkezés és kritika etéren. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy a muszlim ember számára két ok és alkalom van az ünneplésre: a Ramadan (az iszlám szent hónapja) utáni Áldozati és a Mekkába való zarándoklat utáni ünnep. Az iszlám vallás úgy is ismert, mint a legtradicionálisabb vallás, alapjaiban nem lett hozzáadva vagy törölve belőle semmi. Pont ezért jó kérdés, hogy mihez is kezd egy muszlim ember a ‘Boldog Karácsonyt’ üdvözléssel… vagy ha az ember Dubaiban dolgozik, ugyanez vonatkozik a karácsonyi bulikra való meghívásra is. Nasif Kayed szerint mindig helyzetfüggő, mit is kezd a muszlim ember ezekkel a dolgokkal, néha egyszerűen ‘Boldog Ünnepeket’ kíván, ugyanakkor nem sértődik meg akkor sem, ha nem kap a karácsonyi partira meghívót. A lényeg, hogy senki se érezze magát kellemetlenül. Végül hozzáfűzi, hogy sok függ egy adott társaságtól, ki előtt hogy viselkedik az ember. Ugyanez vonatkozik a ramadan időszak alatti étkezésről. Ha nem muszlim hívő épp böjtöt folytató ember előtt eszik, az sértésnek is vehető, persze, ez másképp van, ha ezek az emberek jól ismerik egymást. (Forrás: 7daysindubai.com)

Izraeli pecséttel az útlevelemben beutazhatok Dubaiba?

Nem. További információért keressen elérhetőségeinken!