Van mit látni – kulturális ajánló Dubajban és Abu Dhabiban

2023. okt. 7.

A kanonizálás egy válogatási folyamat, amely a fellelhető történelmi emlékek tudós szelektációját jelenti. Gondoljunk csak iskolai tanulmányainkra! Talán Gárdonyi vagy Petőfi mellett nem voltak más értékelhető írók, költők? Bizonyára voltak, de idő szűkében könnyebb az előre “kiválogatott”, “készen felkínált” irodalmat fogyasztani, mint több száz ezer oldalt magunk elolvasni, ami lássuk be, lehetetlen…

De nemcsak az irodalomra igaz ez, a városok turisztikájában is van egy hasonló procedúra. Budapest látványosságának is van egy szokásos tematikája és sorrendisége is, nem véletlen, hogy fővárosunkban a legtöbb városnézés a Hősök terénél kezdődik….

Ugyanez igaz az összes nagyvárosra is, Dubajra is. Megvannak azok a sztenderd épületek, amiket meg szoktak mutatni az utasoknak. Ugyanakkor Dubaj sem csak a Burj al Arab – Burj Khalifa “tengelyen” létezik, ha valaki szeretne bepillantást nyerni az ország történelmébe, kultúrájába, arra is van lehetőség… csak több időbe telik és kell hozzá egy helyi…utazási iroda, idegenvezető és sok-sok idő….

Ebben tudunk leendő utasaink partnerei lenni, hiszen cégünknél privát idegenvezetés is kérhető!

Tryp by Wyndham hotel: csak egy példa egy négycsillagos, megfizethető város hotelre.

Íme egy nem kimerítő 6-os lista a Dubajban és Abu Dhabiban elérhető kulturális látnivalókról!

1. Kezdjük a piaccal!
Sokan szeretik – a világon bárhol is járva – a helyi piacot felfedezni, hiszen tradicionális látványvilágával mindig betekintést kaphatunk az ország történelmébe. Dubajban az arany, a textil és fűszerpiac látványában gyönyörködhetünk és olyan helyi finomságot is megkóstolhatunk, mint a tevetejes csoki. Velünk is bebarangolhatod a régi Dubajt – itt tudsz foglalni régi Dubai városnéző programunkra!

2. Az Al Fahidi negyed
Vissza a múltba! Egykor fontos adminisztratív és kereskedelmi negyed volt, ma a környék bepillantást nyújt a 19. század végének és a 20. század elejének Dubajába. Fedezd fel a hagyományos építészetet, miközben a kanyargós sikátorokban és napsütötte tereken sétálgatsz. A környéken nyüzsögnek a múzeumok, kiállítások és kulturális tevékenységek, és mindig érdemes rákeresni, hogy éppen van-e bármilyen különleges esemény, hiszen az Al Fahidi egész évben számos kulturális eseménynek ad otthont. Rengeteg hagyományos teaházat és kávézót találsz, ahol hátradőlhetsz, és magadba szívhatod a régi idők hangulatát.

Íme egy a videó, szemezgess a negyed autentikus látnivalóiból:

3. Mohamed sejk kulturális megértés központja
Az 1998-ban alapított centrum azért jött létre, hogy hidat képezzen Dubaj kozmopolita lakosai közé. A historikus Al Fahidi negyedben található intézmény számos lehetőséget kínál azoknak, akik szeretnék jobban megismerni az arab ország szokásait. A nyári arab nyelvtanfolyamon túl elérhető a központban emirátusbeli ételeket készítő főzőtanfolyam, de akár a beduinok által használt egyedi burkát is lehet készíteni vagy az arab kalligráfiával közelebbről is meg lehet ismerkedni egy workshop alkalmával. Az “open doors open minds”, azaz ‘nyitott ajtók, nyitott elmék (gondolatok)’ jeligével működő kulturális intézménynél hagyományos emirátusokbeli reggelire, ebédre és vacsorára is lehet bejelentkezni.

4. Ábrahám Családi Ház, Abu Dhabi
Az Abu Dhabiban található Ábrahám Családi Ház egy olyan egyedülálló épületegyüttes, amely a három legnagyobb vallás békés együttélésének megtestesülését, az Egyesült Arab Emírségek multikulturalizmusát és sokszínűségét mutatja be. Az Ábrahám Családi Ház szívében egy mecset, egy templom és egy zsinagóga található, amelyek mindegyike a muszlim, keresztény és zsidó közösségek fogadására szolgál egyéni hitük gyakorlására.

A három imaház egyforma termetű, méretű, hogy semmiféle hierarchia sem érződtessék. A három építmény egy megemelt parkosított kertet határol, amely az összejövetel és a kapcsolat közös terévé válik. A mecset Mekka felé, a templom kelet felé, a zsinagóga pedig Jeruzsálem felé néz. A komplexum hétfő kivételével minden nap látogatható. Előzetes foglalás szükséges. Amennyiben szeretnéd meglátogatni, keress elérhetőségeinken!

5. Qasr al Watan (A nemzet palotája), Abu Dhabi
Modern Abu Dhabi programunk keretében megtekinthető a 2019-ben átadott palota, amely azonban önmagában is megér egy látogatást. A látványos épületkomplexumot kifejezetten az államfők fogadására, a legmagasabb grémiumok találkozójának helyszínéül hoztak létre.
Meseszép a központi kupola alatt elhelyezkedő Nagyterem, amelynek jellegzetes színei a kék, fehér és sárga mind szimbolikusak: a kéket az Arab-öböl vize, a fehéret a tisztaság, a sárgát pedig a sivatagi homok színe ihlette. Együtt különlegesen elegáns megjelenést kölcsönöznek a térnek, ahol a színek mellett a geometriai formák játszanak kiemelkedő szerepet: a tükrös kockák, az íves üvegpanelek, az arabeszk minták és a szimmetrikus márványpanelek együttesen alkotják a Nagyterem további vizuális elemeit. A Palota nagyterméből a látogatók bármely más zónába barangolhatnak, hogy megtekintsék és többet megtudjanak a nemzet múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A Palota további zónáiban többek között a Szövetségi Legfelsőbb Tanács ülésterme található, de többek között itt van a Nemzeti Könyvtár és egy külön terem az elnöki ajándékoknak is, amelyeket a különböző országok vezetői adtak az Emirátusok népének.

A Palotában egy nagyon fontos eseményt is megörökítettek. A 2019-es esztendő a Tolerancia éveként vonult be az Emirátusok történelmébe, amelynek keretében Ferenc pápa és az Al-Azhar főimámja történelmi nyilatkozatot írt alá. „Az emberi testvériségről szóló dokumentum a világ békéje és a közös együttélés érdekében” címet viselte, amelyet február 4-én írt alá a katolikus egyház és a szunnita főimám. A történelmi esemény volt az első alkalom, hogy pápa járt az Arab-félszigeten! A dokumentum aláírása egyaránt volt mérföldkő a kereszténység és az iszlám közötti kapcsolatokban, továbbá a nemzetközi színtérre is erős hatást gyakorolt a dokumentum üzenete: a békés együttélés.

6. Louvre Abu Dhabi
2017-ben avattok fel az arab világ első univerzális múzeumát, a Louvre Abu Dhabit. A múzeum – melynek létrehozását a nyitottság és a tolerancia jelképeként Franciaország és az Abu-Dhabi emírség kezdeményezte – állandó gyűjteménye mintegy 600 műtárgyból áll. A Louvre Abu Dhabi a Közel-Keletről származó antik műkincseket és antik tárgyakat is bemutat, közöttük egy több mint 8000 éves, Jordániából származó monumentális kétfejű mellszobrot és egy Szaúd-Arábiából származó, 350 ezer éve készült prehisztorikus kőszerszámot.
Igazi ritkaság, hogy megtekinthető a Biblia, a Korán és a Tóra 1-1 példánya egymás mellett – az előző pontban bemutatott békés együttélés 2019-es közös deklarációja nyomán.
A múzeum modern épületét víz veszi körbe, amely része annak a Saadiyat-szigetre tervezett megaprojektnek, amit azzal a céllal hoztak létre, hogy Abu Dhabi a térség kulturális központjává váljon. Kulturális Abu Dhabi egész napos városnézésünk alkalmával ez a múzeum is megtekinthető.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Legyen szó szezonális akcióról, látnivalóról vagy kedvező hotel ajánlatról, legyél mindig naprakész! Kedvezményes ajánlatokért iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatkezelési hozzájárulás

Sikeresen feliratkoztál