Rendszámtábla rekordáron

2023. Jun. 8.

Nem szokatlan Dubai-ban, hogy minél kisebb a szám egy rendszámtáblán vagy az minél különlegesebb, annál magasabb áron cserél gazdát.

Az utóbbi időben külön erre a célra hirdettek aukciókat (Most Noble Numbers charity action azaz a ‘legnemesebb számok aukciója’) és igencsak magas áron, dollármilliókért keltek el ezek a rendszámtáblák.

Nemrég a P 7-es számú tábláért fizettek ki nem kevesebb mint 15 millió dollárt, ami több mint 5 milliárd forintnak felel meg.

Ugyanakkor nemcsak azért érdekes ez a történet, mert új Guinness rekord (is) született, hanem azért is, mert az aukción befolyt összeget jótékony célra ajánlják fel. Az iszlám vallás egyik alappillére az adakozás (arabul: ‘zakat’), ami a Ramadán időszakában és utána különösen aktuális. Idén is a március utolsó hetétől április utolsó hetéig tartó 30 napos böjt alatt esténként sok mecsetben ingyen ételeket adnak a híveknek, hogy naplemente után mind együtt fogyasszák el az úgynevezett ‘iftar’ vacsorát.

Ezek az aukciók a jótékonysági és humanitárius erőfeszítések modern, innovatív támogatási forrásának bizonyulnak Dubai-ban, mivel a legnemesebb számok aukció első kiadása mellett megrendezett „100 millió étkezés” kampány során közel 50,45 millió dirhamot ajánlottak fel csupán egy éjszaka alatt. A mostani 15 millió dolláros bevétel célja megduplázni a korábbi célt, hogy elérjék az 220 millió étkezés-felajánlást.

Abu Dhabi