Robotzsaruval újítanak Dubaiban

2017. júl. 4.

Dubaj egy teljesen új, négykerekű elektromos robotot vet be a rendőrség kötelékén belül. A legismertebb Emirátus eddig sem szégyenlősködött, ha új technológiák bevezetéséről van szó, és  ezt a jó szokásukat láthatóan továbbra is fenntartják. A dubaji rendőrség ugyanis bejelentette, hogy hamarosan élesben is elkezdik bevetni az O-R3 néven futó, teljesen automatikusan működö elektromos robotot, ami kezdetekben a forgalmasabb turistanegyedekben teljesít majd szolgálatot, de a hatóságok tervei szerint 2030-ig a járőrök 25%-a már valamilyen robot lesz.

A rendkívül cukin kinéző kis robotot egy szingapúri startup fejlesztette ki. A videóból is kiderül, hogy a különböző szenzorainak segítségével ki tud kerülni mindenféle akadályt, és egyébként teljesen önműködő, önvezető, és ha lemerülőben vannak az akkumulátorai, akkor automatikusan visszaáll a maga kis töltőállomására.
Ha az O-R3 éppen járőrözik, akkor többféle dologra is képes. Egyrészt biometrikus azonosítással – magyarul az arcok figyelésével – azonnal ki tudja szúrni akár nagyobb tömegben is a rendőrség által keresett személyeket. Arra is képes, hogy menet közben észrevegye a gyanúsan magukra hagyott csomagokat, és ezekről adott esetben jelentést küldjön, hogy a rendőrök meg tudják kezdeni az akciót.
Ha pedig például valakit üldözőbe vesz, de a rosszfiú mondjuk átugrik egy kerítésen, vagy más olyan akadályon, amit a robot számára áthatolhatatlan, akkor sincs nagy probléma: a hátuljából ki tud ereszteni egy drónt, amivel aztán további száz méteren át a levegőből tudja követni a célpontot.Maga a gép egyébként rengeteg adattal dolgozik, hogy mindezt végre tudja hajtani, és még a fejlesztői is elismerik, hogy kezdetben lehetnek téves riasztások, vagy félreértelmezett helyzetek. Azonban a droid képes a gépi tanulásra, vagy ahogy manapság divatos hívni, a mesterséges intelligenciára, így a tapasztalatok alapján folyamatosan tudja fejleszteni magát.
(forrás: http://www.origo.hu/techbazis/20170630-robotzsaru-dron-rendorseg-dubaj.html)

 

Iratkozz fel hírlevelünkre

Legyen szó szezonális akcióról, látnivalóról vagy kedvező hotel ajánlatról, legyél mindig naprakész! Kedvezményes ajánlatokért iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatkezelési hozzájárulás

Sikeresen feliratkoztál