Széltorony avagy hogy bírták a hőséget a régiek?

2022. jún. 11.

Nyaranta a 40 fok gyakori és nem ritka az 50 feletti hőmérséklet sem. (Aktuális időjárásért kattints ide!) Ma már az életünk része, hogy légkondicionálóval hűtjük a belső helyiségeket, de régen természetes megoldásokkal tartották hűvösen az épületeket.

A széltorony a perzsa építészeti kultúra több ezer éves eredményei közé sorolható, vele a belső terekben a forró sivatagi körülmények között is megfelelő klimatikus viszonyokat tudtak elérni. Ezen építmények mind a mai napig működnek.

Hogyan működik? A tornyok több függőleges válaszfallal belső légcsatornákra vagy aknákra vannak felosztva, az aknák teteje a torony fején végződik, és az oldala kifelé meg van nyitva. A levegő áramlása a széltorony egyes oldalain két irányba történik egyszerre, felfelé és lefelé is, vagyis amikor a szél az egyik irányból fúj, a szél felőli nyílás lesz a bemeneti és a szélárnyékos nyílás pedig a kimeneti, illetve fordítva.A legtöbb széltorony, különösen a négyutas típus esetében válaszfalakkal van felosztva. Az egyik akna mindig a szél bevezetése érdekében működik, a másik akna pedig a benti kidobandó levegő kieresztésére szolgál. Részben kéményhatásszerűen ezek vezetik el a fülledtséget a nappali térből. A kéményhatás elve az, hogy a levegő sűrűsége csökken a hőmérséklet emelkedésével.


A hőmérséklet nyomáskülönbséget hoz létre az épület belső és külső részei között, ami légáramlatokat eredményez. Ez azért szükséges, mert az átlagos relatív páratartalom, vagyis a légnedvesség a meleg és száraz régiókban igen alacsony, és ezért van szükség magasabb belső páratartalomra. Itt úgy használják a széltornyokat, hogy a lakásban a légáramlás és a párolgás révén biztosítsák a kellemesebb belső hőmérsékletet. A széltoronyban a légáramlás először egy kőből épült vízmedencén és egy “szökőkúton” halad át. Ezután lép be a levegő az épületbe, és ezáltal szállít nedvességet az épület különböző részeibe.

Tudj meg többet a régi Dubairól! Vizitaxizz velünk, vegyél a piacon datolyát és kedvenc fűszeredet és ne hagyd ki a tevetejes csokit sem!
Lenti képre kattintva megrendelheted a programot online is!

széltorony

Iratkozz fel hírlevelünkre

Legyen szó szezonális akcióról, látnivalóról vagy kedvező hotel ajánlatról, legyél mindig naprakész! Kedvezményes ajánlatokért iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatkezelési hozzájárulás

Sikeresen feliratkoztál