Új közlekedési szabályok, magas bírságok Dubaiban

2017. júl. 11.

Gyakori kérdés utasainknál, hogyan tudnak autót bérelni Dubaiban ill. az Emirátusokban. Azon túl, hogy ez csak nemzetközi jogosítvánnyal lehetséges, felhívnánk a figyelmet néhány dologra, melyek lehet, elsőre apróságnak tűnnek, de az egész nyaralást beárnyékolhatják:

1. Dubai egy nagy – folyamatosan épülő város. Lehet ez közhely, vagy az rá a válasz, hogy “Budapesten is napi szinten vezetek”, “Béreltem kocsit már nyaralás alatt”… Igen, ezek a válaszok megállják a helyüket, DE (!) Dubai-ban valóban nagy változások történnek a közlekedésben akár 2-3 hónap alatt. Így még az sem lehet biztos a dolgában, aki az előző évben kiismerte magát egy bizonyos környéken, mert folyamatosan adnak át új felüljárókat, hatalmas építkezések kapcsán akár a legforgalmasabb utakat is felbolygatják (lásd legutóbb a Dubai Canal építése kapcsán).

2. Más a közlekedési kultúra. Itthon vagy akár Európában, ha autóval gyakran utazunk, megszokhattuk a vezetők magatartását (pl. mindenki a belső sávban döcög ellenben üres a külső sáv). De Dubai egy nagy nemzetközi város, ahol szinte az összes náció képviselteti magát – az utakon is. Az ázsiai sofőrök – általában elmondható – nem előzékenyek, nem engedik be a normális forgalomba a másikat, sokszor másokra veszélyesen vezetnek. Kicsit eltér a körforgalom rendszere, ami sok esetben fejtörést, rosszabb esetben ütközést okozhat. Sokan – mivel újak a városban – szabálytalanul vezetnek.

3. A friss térkép/app sem mindig jó. Az 1. pontban megfogalmazottak miatt – folyamatos építkezések – előfordulhat, hogy még az általunk frissnek ítélt térkép vagy applikáció sem jó. A nagy távolságok miatt – akár 70 km hosszan utazhatunk a városon belül – nem egyszerű egy elszalasztott kijárat vagy lezárás után átevickélni a városon – rengeteg idő és bosszúság.

Dubaiban évek óta vezető tapasztalt kollégáink azt mondják, aki nyaralni jött, az ne vesződjön a bérlés-vezetés-parkolás nehézségeivel, mert csak megnehezíti a dolgát – kérje transzfer szolgáltatásunkat vagy utazzon taxival/csúcs minőségű metróval. Sokszor tapasztaltunk olyat, hogy a városi közlekedés miatt egyébként jól meglevő párok egymásnak estek, mert eltévedtek, nem találtak jó parkolóhelyet vagy mondjuk belefutottak abba a hibába, hogy péntek du. vagy akár szilveszter estéjén próbáltak parkolót keresni az Emirates Mall vagy Dubai Mall parkolóházában. Higgyék el, aki ült már 1,5-2 órát a Dubai Mall parkolóházában araszolva befelé vagy kifelé a parkolóházból, nem szeretné többet átélni.

+1. július 1-től megváltoztak a közlekedési szabályok!
Akit az első három pont nem riasztott el, annak ajánljuk a nemrég megváltozott közlekedési szabályokat. Hatalmas összeget fizet vagy akár az autó elkobzását akár maga elzárását kockáztatja a szabálytalanul közlekedő sofőr.

Íme, néhány szabálytalanság/bírság az utakról (érvényes Dubaiban és az Emirátusok területén is!):

– biztonsági öv elmulasztása (mindenkinek be kell kötni magát): 400 dirham
– vezetés közbeni SMS: 800 dirham
– gyorshajtás: 300 – 3000 dirham + autó elzárása
– ittas vezetés: 20.000 dirham (!!!) és elzárás !!! alkoholos befolyásoltság mértékétől függő napra!
– közlekedési lámpa figyelmen kívül hagyása: 1000 dirham
– 4 év alatti gyerek az autóban gyerekülés nélkül: 400 dirham
(elöl 10 év/145 cm alatt nem ülhet gyerek)

(a miheztartás végett – mai áron: 1 dirham kb. 75 Ft)