Budai utazik blog

Új közlekedési szabályok, magas bírságok Dubaiban

2017. júl. 11.

Gyakori kérdés utasainknál, hogyan tudnak autót bérelni Dubaiban ill. az Emirátusokban. Azon túl, hogy ez csak nemzetközi jogosítvánnyal lehetséges, felhívnánk a figyelmet néhány dologra, melyek lehet, elsőre apróságnak tűnnek, de az egész nyaralást beárnyékolhatják:

1. Dubai egy nagy – folyamatosan épülő város. Lehet ez közhely, vagy az rá a válasz, hogy “Budapesten is napi szinten vezetek”, “Béreltem kocsit már nyaralás alatt”… Igen, ezek a válaszok megállják a helyüket, DE (!) Dubai-ban valóban nagy változások történnek a közlekedésben akár 2-3 hónap alatt. Így még az sem lehet biztos a dolgában, aki az előző évben kiismerte magát egy bizonyos környéken, mert folyamatosan adnak át új felüljárókat, hatalmas építkezések kapcsán akár a legforgalmasabb utakat is felbolygatják (lásd legutóbb a Dubai Canal építése kapcsán).

2. Más a közlekedési kultúra. Itthon vagy akár Európában, ha autóval gyakran utazunk, megszokhattuk a vezetők magatartását (pl. mindenki a belső sávban döcög ellenben üres a külső sáv). De Dubai egy nagy nemzetközi város, ahol szinte az összes náció képviselteti magát – az utakon is. Az ázsiai sofőrök – általában elmondható – nem előzékenyek, nem engedik be a normális forgalomba a másikat, sokszor másokra veszélyesen vezetnek. Kicsit eltér a körforgalom rendszere, ami sok esetben fejtörést, rosszabb esetben ütközést okozhat. Sokan – mivel újak a városban – szabálytalanul vezetnek.

3. A friss térkép/app sem mindig jó. Az 1. pontban megfogalmazottak miatt – folyamatos építkezések – előfordulhat, hogy még az általunk frissnek ítélt térkép vagy applikáció sem jó. A nagy távolságok miatt – akár 70 km hosszan utazhatunk a városon belül – nem egyszerű egy elszalasztott kijárat vagy lezárás után átevickélni a városon – rengeteg idő és bosszúság.

Dubaiban évek óta vezető tapasztalt kollégáink azt mondják, aki nyaralni jött, az ne vesződjön a bérlés-vezetés-parkolás nehézségeivel, mert csak megnehezíti a dolgát – kérje transzfer szolgáltatásunkat vagy utazzon taxival/csúcs minőségű metróval. Sokszor tapasztaltunk olyat, hogy a városi közlekedés miatt egyébként jól meglevő párok egymásnak estek, mert eltévedtek, nem találtak jó parkolóhelyet vagy mondjuk belefutottak abba a hibába, hogy péntek du. vagy akár szilveszter estéjén próbáltak parkolót keresni az Emirates Mall vagy Dubai Mall parkolóházában. Higgyék el, aki ült már 1,5-2 órát a Dubai Mall parkolóházában araszolva befelé vagy kifelé a parkolóházból, nem szeretné többet átélni.

+1. július 1-től megváltoztak a közlekedési szabályok!
Akit az első három pont nem riasztott el, annak ajánljuk a nemrég megváltozott közlekedési szabályokat. Hatalmas összeget fizet vagy akár az autó elkobzását akár maga elzárását kockáztatja a szabálytalanul közlekedő sofőr.

Íme, néhány szabálytalanság/bírság az utakról (érvényes Dubaiban és az Emirátusok területén is!):

– biztonsági öv elmulasztása (mindenkinek be kell kötni magát): 400 dirham
– vezetés közbeni SMS: 800 dirham
– gyorshajtás: 300 – 3000 dirham + autó elzárása
– ittas vezetés: 20.000 dirham (!!!) és elzárás !!! alkoholos befolyásoltság mértékétől függő napra!
– közlekedési lámpa figyelmen kívül hagyása: 1000 dirham
– 4 év alatti gyerek az autóban gyerekülés nélkül: 400 dirham
(elöl 10 év/145 cm alatt nem ülhet gyerek)

(a miheztartás végett – mai áron: 1 dirham kb. 75 Ft)